Гледай на живо

“Контра”: С какво Испания превъзхождаше останалите на Евро 2024

Кубица може да се върне към ралитата, но само за забавление

Роберт Кубица заяви, че ралитата му липсват и би се върнал към тях, но само за забавление, а не да се състезава конкурентно.

Полякът направи своето завръщане към моторните спортове след голямата катастрофа през 2011 година именно на рали сцената. През 2013 Кубица спечели титлата в WRC2 категорията на Световния рали шампионат (WRC), записвайки победи в пет от седемте ралита, в които участва.

След тази си титла той изкара още две пълни години в ралитата, след което постепенно се завърна към пистовите състезания. През 2019 Кубица дори направи успешно завръщане във Формула 1 за един сезон с Уилямс, след което през 2021 взе участие в две състезания като заместник на Кими Райконен в Заубер.

В крайна сметка полякът намери своя по-постоянен дом в състезанията за издръжливост. От 2021 насам той се състезава постоянно в Световния шампионат за издръжливост (WEC), първо в LMP2 категорията, а от този сезон в Hypercar с отбора на АФ Корсе Ферари.

Ферари потвърди съотборниците на Кубица за 2024 година
Ферари потвърди съотборниците на Кубица за 2024 година

Кубица призна, че продължава да следи с интерес случващото се в WRC и дори посети шампионата по време на рали „Полша“ преди две седмици. Там той коментира възможността да се върне в ралитата като пилот.

„Честно, ралитата ми липсват. Голям фен съм им. Но сега си имам състезателна програма, така че откакто спрях да карам в ралитата в началото на 2016 аз ги следя повече като фен. Следя какво се случва в WRC, гледам ралита повече от всичко.

„Едно завръщане би било забавно, но не в състезателен дух. Разбира се има определени ралита в календара, които гледам и си мисля, че ще е готино да участвам в тях. Но след това си спомням колко усилия и подготовка се иска. Но ако може да се участва за забавление, тогава можеш да си част от ралито без никакво напрежение“, каза Кубица пред motorsport.com.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички