Майкъл Фелпс и Алисън Шмит свидетелстват за антидопинговите мерки преди Олимпиадата

Майкъл Фелпс и Алисън Шмит свидетелстват за антидопинговите мерки преди Олимпиадата

Американските звезди в плуването Майкъл Фелпс и Алисън Шмит ще свидетелстват пред Конгреса на САЩ за необходимостта от строги антидопингови мерки преди Олимпийските игри в Париж това лято.

Изслушването, организирано от подкомисия по енергетика и търговия на Камарата на представителите и озаглавено "Проучване на антидопинговите мерки преди Олимпиадата през 2024 г.", идва на фона на недоволство в плувната общност заради публикация в "Ню Йорк Таймс", че 23 китайски плувци са дали положителна проба за триметазидин - забранено вещество, което се открива в лекарства за сърце, преди Олимпийските игри в Токио през 2021 г.

Китайската антидопингова агенция заяви, че плувците са взели забранения медикамент неволно поради замърсяване на храна и че те не трябва да бъдат държани отговорни за положителните резултати. Няколко от тези състезатели спечелиха медали в Токио. Този месец Китай посочи своя 31-членен отбор по плуване за Париж 2024, в който са включени и 11 от въпросните състезатели.

Олимпийските златни медалисти Фелпс и Шмит, както и Травис Тайгарт, главен изпълнителен директор на Антидопинговата агенция на САЩ, ще свидетелстват пред законодателите относно антидопинговите мерки.

Фелпс със своите 28 спечелени медала е най-успешният олимпиец в историята.

Световната антидопингова агенция обяви през април, че ще изпрати екип, който да оцени антидопинговата програма на Китай, но водещи плувци, включително седемкратната златна медалистка Кейти Ледецки, която ще се състезава в Париж, продължават да изразяват загриженост. Миналия месец отделна комисия на Камарата на представителите призова Министерството на правосъдието и Международния олимпийски комитет да започнат разследване преди Олимпиадата по случая с допинга, включващ китайските плувци.

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички