Шимон Крайчович: Нямам търпение да започна работа с Мартин Стоев

Шимон Крайчович: Нямам търпение да започна работа с Мартин Стоев

От новия сезон 2024/2025 екипа на бургаския ВК Нефтохимик ще носи един словак. Името му е Шимон Крайчович, център, висок 210 сантиметра. Ето какво сподели шампионът на Франция с Монпелие за официалния клубен сайт на „нефтохимиците“.

– Добре дошъл в Нефтохимик, Шимон! Как се осъществи твоят трансфер?

– Благодаря! Трансферът ми в Нефтохимик се осъществи по доста обичаен начин: в края на миналия сезон моят мениджър ми звънна и ми каза, че Нефтохимик се интересува от мен. Тогава аз се обадих на треньора Стоев и като се има предвид, че вече разполагах с информация за клуба, натрупана от различни места преди, не се поколебах да приема офертата!

– Има ли принос за трансфера бившият наставник на Нефтохимик Атанас Петров, който ти беше треньор в Стяуа?

– Честно да си кажа, не съм сигурен – може би да, може би не. Разбира се, с Атанас Петров сме разговаряли няколко пъти през сезона и Бургас беше споменат като вариант, но не съм обсъждал с него самото си преминаване в Нефтохимик, тъй като той беше треньор на Стяуа, чийто състезател бях.

– Какво знаеше преди трансфера за новия си клуб и за България – твои роднини били ли си на почивка на българското Черноморие, или пък ти самият?

– Както вече казах, знаех различни неща за клуба с оглед на това, че там са играли двама мои сънародници от Словакия – Марсел Лукс миналия сезон и Юлиус Фиркал преди две години. Така че имах доста натрупана информация за клуба и за града. Марсел, например, е мой приятел и той ми каза много хубави неща за отбора, което спомогна за решението ми. Освен това моят баща и моят тъст са били на почивка в Бургас преди много време и се зарадваха, че могат да ни дойдат на гости тук – на мен и съпругата ми, и да си припомнят старите времена.

– Какво е мнението ти за българския волейбол?

– Мнението ми е за българския волейбол е, че той принадлежи към световния елит! Вашият национален отбор е редовен участник в Лигата на нациите, европейски и световни първенства. Ваши волейболисти традиционно играят в най-добрите първенства в света. Колкото до българското първенство, знам, че то се подобрява с всяка изминала година. Имате способни български състезатели, а качеството се вдига от легионерите.

– Познаваш ли треньора Мартин Стоев и някои от новите си съотборници?

– Не познавах лично треньора Стоев, но съм наясно, че той е опитен специалист, който има успешна кариера както в България, така и в чужбина. Негови бивши състезатели се изказаха ласкаво за него и нямам търпение да работим заедно. Също така не познавам лично никого от новите си съиграчи, но съм играл срещу друг централен блокировач – Крисимир Георгиев, на ниво юношески национални отбори. Спомням си и френските посрещачи Аксел Трухчев и Франсоа Ребейрол от сезона във Франция, когато играх за Монпелие.

– Как прекарваш свободното си време?

– Предпочитам да прекарвам свободното време със семейството си, но в хобитата ми определено влизат пътуванията и гледането на хубави филми и сериали.

– Къде караш почивката си сега?

– В момента си почивам главно у дома в Словакия, подготвяйки се за новия сезон с Нефтохимик. Със съпругата ми обаче обикаляме и страни в чужбина – бяхме в Армения и Исландия, а планираме пътуване и до Хърватия.

– Какво би казал на феновете на Нефтохимик?

– Бих им казал следното: Развълнуван съм да стана част от вашия отбор и нямам търпение да се раздам в полето! Вашата подкрепа и вашата страст ще бъдат изключително важни за нас! Вярвам, че заедно ще направим предстоящия сезон незабравим!

• Име: Шимон Крайчович

• Дата на раждане: 28.06.1996

• Позиция: Център; Ръст: 210 см; Тегло: 110 кг

• Номер: 3

• Националност: Словакия

Кариера: ; 2010-2015 – Тренчин; 2016-2020 – Лви Прага, Чехия; 2020-2021 – Дукла Либерец, Чехия; 2021-2022 – Монпелие, Франция; 2022-2023 – Дукла Либерец, Чехия; 2023-2024 – Стяуа, Румъния; 2024 – Нефтохимик

Успехи:
Шампион на Франция с Монпелие – 2022
2 пъти носител на Купата на Чехия с Дукла Либерец – 2021 и 2023
Финалист за Купата на Румъния със Стяуа – 2024

Следвай ни:

Още от Волейбол

Виж всички