Владо Николов: Хора, които отказват повиквателна за националния отбор, са предатели

Бившият капитан на националния отбор на България и един от президентите на ВК Левски София Владимир Николов говори преди мача на България срещу световните шампиони от Италия в Лигата на нациите.

“Първо, да кажа за хората, които се отказаха от националния отбор. За мен това нещо е недопустимо - да откажеш да играеш за националния отбор. Но другото, което е по-важно е, че хората, които се отказаха от националния отбор, и всички, които обмислят нещо такова, трябва да разберат едно нещо - хората, които НЕ играят за националния отбор, вземат половин заплата. И това е факт! Няма значение мъже или жени, няма значение на какво ниво. В България в момента само двама състезатели, които биха могли да не играят в националния отбор и да получават добри пари - това са Цецо Соколов и Елица Василева. Всички останали, които решават да не играят за националния отбор, една година по-късно вече играят за половин заплата и това е факт. Питайте ме от къде го знам? Бил съм там”, заяви Владо Николов в студиото на MAX Sport.

“Следващият изключително важен въпрос е, че хората, които искат да се развиват и са избрали волейбола като призвание, те не трябва да разсъждават за това какво им е дала България. Хубаво е да се запитат и тук ще перифразирам един хубав американски политик:"

"Не ми казвай какво България е направила за теб, а ми кажи какво ти си направил за България?"

"Тези хора, които отказват повиквателна за националния отбор, аз мога да ги определя с една дума - това са предатели, защото спортът е война в мирно време! Ние излизаме на спортната площадка да воюваме с противника. И това е най-цивилизования начин да се водят единоборства, противоборства и хора, които отказват да играят за националния отбор, са предатели за мен. Освен това, че обричат усилията си да бъдат постоянно подценявани, особено в Турция”, добави Николов.

“После, говорейки за изборите, които правят нашите състезатели - много е важно да почнат да питат. Ако не знаят, да питат, да питат по-опитни, да питат по-големи, а да не се доверяват на всякакви знайни и незнайни мениджъри, които идват и ги съветват да правят някакви неща и грешки, защото ние като държава нямаме безкраен брой волейболисти. И е изключително важно малкото, които имаме, да успеем да ги развием по най-добрия начин и то не само за тяхното добро, но и за доброто на България. Мога да ви дам и един пример. Едно страхотно момче като Денис Карягин, който стана шампион с Нефтохимик, но вместо да остане да играе Шампионска лига като титуляр, отиде в Италия, в Монца без да е готов да играе на такова ниво. Цяла година беше резерва и игра само 3 мача. Следващата година отиде да играе в ЗАКСА, отбор, който беше спечелил Шампионската лига. Колкото и да е страхотно това момче, аз го харесвам страшно много, Денис няма ниво за ЗАКСА. Нека да е ясно, аз го харесвам, но не харесвам хората, които са го посъветвали да вземе тези глупави решения. Отиде в ЗАКСА и съответно не игра, но той няма ниво да играе в ЗАКСА. Би имал ниво да играе в ЗАКСА след 2-3 години, когато направи правилните стъпки, а в онзи момент правилните стъпки за Денис бяха да играе ШЛ с Нефтохимик. След това отиде във Франция, където беше горе-долу, а след това отиде в Русия и цяла година резерва. И ние сега чакаме Денис Карягин да решава въпроси в българския национален отбор. Как да ги решава, като той 3 години не е играл? Откакто излезе от Нефтохимик, Денис практически не е играл. Как да чакаме той да бъде лидер на националния отбор на България? Няма как! Не са много примерите като него, но говоря за него, защото ме боли. Аз го харесвам изключително много и смятам, че той трябва да е бъдещето на България, но пак натъртвам - НЕ харесвам хората, които го съветват да взема тези решения”, категоричен бе бившият национал.

Следвай ни:

Снимки: Startphoto

Още от Волейбол

Виж всички