Две победи за България на Световното по водна топка

Две победи за България на Световното по водна топка

Две победи в първите си два мача спечелиха българските ватерполисти на световното първенство за мъже U16 в Малта. Воденият от Жарко Петрович национален отбор последователно надделя с 14:11 срещу Зимбабве и с 12:7 срещу Чехия. В последния си мач от групата младите българи излизат срещу абсолютния фаворит Испания.

Двата успеха гарантират второ място в квартета за нашия отбор. Това означава, че дори и при загуба от Испания младите български ватерполисти ще играят в баражите за попълване на новите четири групи с по осем отбора.

На световното участват 32 отбора, разпределени в 8 потока. Първите два отбора във всяка група по предварителна схема играят баражи за оформяне на Топ 8 и на дивизията 9-16. Така е и между третите и четвъртите състави в предварителните групи за формиране на новите осмици за 17-24 и 25-32 място. България, която е сигурна на второто място дори и при загуба срещу Испания, ще играе бараж срещу победителя в група С, който най-вероятно ще е Унгария. А в четирите нови дивизии след това са директните елиминации с последващи мачове за оформяне на крайното класиране.

Шампионатът в Малта е първото световно за българската водна топка въобще след историческото участие на мъжкия ни отбор на три последователни шампионата на планетата в периода 1972-1978 г.. Като на последния от тях в Западен Берлин съставът ни заема осмото място – най-доброто класиране за родината на световно първенство по водна топка.

bgswim.com

Следвай ни:

Още от Водни спортове

Виж всички