Григор Димитров загуби оспорван мач със Себастиан Корда

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров загуби от Себастиан Корда във втори кръг на турнира от категория АТР 500 в "Куинс" с 4:6, 6:3, 5:7 за 2 часа игра.

Гришо допусна пробив в първата част, а във втората поведе с ранен брейк и успя да го задържи, за да провокира трети сет. В него американецът първи дръпна в резултата, а Димитров изравни, но после направи три необмислени излизания на мрежата и стана "мишена" за минаващите удари на съперника. Така Григор напуска "Куинс" с ранно поражение, но то намира своето обяснение с неприятния жребий, който го изправи още в първите два кръга срещу специалисти на трева.

Григор Димитров е шампион в "Куинс" за 2014 година след драматичен триумф на финала срещу испанеца Фелисиано Лопес с 6:7 (8), 7:6 (1), 7:6 (6). Тогава българинът спаси мачбол в края на втория сет, а в третия изоставаше с пробив, но показа характер и се пребори за победата. Освен това Димитров има и два полуфинала - през 2012 и 2017 година.

Турнирът в “Куинс” е един от любимите на първата ни ракета. От влизането си в професионалния тур Григор Димитров има 13 участия в надпреварата, като я е пропускал само веднъж - през 2021 година, когато беше контузен. През 2020-а пък турнирът не се състоя заради пандемията от КОВИД-19.

Първи сет

Гришо записа двойна грешка, но в останалите си четири сервиса беше безкомпромисен за 1:0. Корда трябваше да играе малко по-дълго, но си взе също подаването по убедителен начин, за да изравни 1:1. Димитров позволи на съперника да вземе инициативата и беше провокиран да сбърка за 15-30, но с три добри сервиса и компенсира неточността за 2:1.

Корда игра три пъти сервис-мрежа и си заслужи изравняване на резултата на 2:2. Българинът взе подаването си без да загуби точни и отново дръпна с 3:2. Гришо се добра и до 15-30 за първи път в мача, но отново с добре изпипаната тактика да тръгва напред след сервиса си се избрави от неприятности за 3:3.

Димитров допусна двойна грешка, а после беше пратен в глуха защита и сбърка за 0-30, след което пък сбърка бекхенд по правата и трябваше да защитава три брейк-бола. Гришо обаче се справи блестящо с два перфектни сервиса и едно доминиращо разиграване от основната линия, за да стигне до дюс. Непредизвикано сбъркан форхенд на топ ракетата ни обаче доведе до още една точка за пробив, а впоследствие нова двойна грешка пак го застави да брани подаването си. С бекхенд по правата Корда завърши фантастичния си гейм на посрещане и беше възнаграден заслужено с брейк за 3:4.

Корда не само безпроблемно затвърди пробива си за 3:5, но и се добра до троен брейк-бол, фактически сетбол. Благодарение на най-после завърналия се първи сервис на българина той заличи изоставането си и се добра до дюс, а след това с още две бомбардиращи подавания намали на 4:5. Американецът наложи волята си с начален удар и убедително затвори сета с 4:6 за 35 минути игра.

Втори сет

Първо с неуспешен смач, а после с прекалено агресивен бекхенд по правата, Гришо си стъжни положението и от 40-15 трябваше да се стигне до дюс на негов сервис. Все пак с два потресаващи сервиса българинът се измъкна за 1:0. Корда продължаваше да няма никакви затруднения при подаванията си и без да губи точка стигна до 1:1.

Първият сервис съвсем изостави Гришо в срещата и той постоянно трябваше да разчита на втория си начлен удар, а Корда беше в настроение да атакува всичко насрещно от всяка позиция на корта - 15-40. Българинът все пак спаси и двете точки за пробив, но съвсем скоро трябваше да приеме нова възможност за съперника. И тя беше отразена чрез непредизвикана грешка на противника, а с два поредни аса резултатът стана 2:1.

С поредица подсечени бекхенди Гришо най-после се добра до два брейк-бола, а по пътя към тях реализира и ретур-уинър. Корда отрази първия с отличен форхенд по диагонала за 30-40, но този път американецът сбърка бехкенд и пробивът стана факт - 3:1. Димитров затвърди предимството си по най-добрия начин с гейм на нула за 4:1 и вече пое инициативата в сета. Корда спря серията на българина и намали изоставането си, но нищо вече не зависеше от него - 4:2. Григор трябваше да обръща от 15-30, но се справи чрез подаването си за 5:2.

Гришо изравни сетовете с безкомпромисен сервис-гейм и вкара двубоя в решителна част - 4:6, 6:3 за 75 минути.

Трети сет

Двойна грешка на Гришо го застави да защитава точка за пробив, но той се справи блестящо с ас за 40-40. Точно тогава обаче първият сервис на българина не му послужи и съперникът получи инициативата за постигане на брейк - 0:2.

Пробивът беше моментално върнат по изключително убедителен начин, а Григор направи и невероятно контриращо воле на къса топка, което сигурно щеше да се върти дълго време в социалните мрежи. Следващият гейм отново отиде категорично на сметката на Димитров, а Корда направи три непредизвикани грешки - 2:2.

Двамата продължиха да доминират от сервис и да не намират начин да наложат надмощие. Гришо трябваше да мине през дюс, въпреки че започна добре с 40-15, но все пак с началния си удар успя да изравни на 4:4.

С наближаване края на сета все по-убедителни ставаха сервиращите и започваше да изглежда неизбежен тайбрекът при 5:5. Корда си взе подаването и си гарантира "дългия гейм", а после с два добри минаващи удара успя да стигне до 15-30. Можеше да се получи и трети такъв, но Гришо покри правата и се опази от още неприятности за 30-30. Американецът все пак стигна до мачбол с минаващ форхенд, а прав удар в аут на Димитров сложи край на мача - 4:6, 6:3, 4:6.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички