Комбинация от футбол и опера в Хамбург за Евро 2024

Комбинация от футбол и опера в Хамбург за Евро 2024

Футболната треска на Евро 2024 в Германия се усеща не само в пълните стадиони, шумните барове и оживените градски площади – но и в по-спокойната атмосфера в операта.

На брега на река Елба в Хамбург, един от градовете-домакини на турнира, за любителите както на спорта, така и на музиката вече се показва нова продукция, наречена „Fussballoper“ (Футболна опера).

Работата на режисьора Инкен Рахард пресъздава футболно игрище и хаотичните взаимодействия между играчи, рефер и топка, смесвайки скандирания на фенове с традиционни арии и поп-песни. Всичко това продължава 90 минути, колкото е и времетраенето на един футболен мач.

"Връзката между футбола и операта е перфектна, каза Рахард в поредната натоварена вечер в залата Опернлофт, разположена в модерна част на втория по големина град в Германия. "Залата е оживена, хората вътре са щастливи. Те разпознават футболните движения, свързват това и с емоционалната оперна музика и просто получават една страхотна вечер".

Музикалните изпълнения във въпросната опера варират от химна на Шампионската лига до "Несун дорма“ на Джакомо Пучини и е с много участие на зрители с цветни шапки и шалове.

"Тази опера е голяма смесица от всичко, което можете да намерите като музикални стилове. Не мога да кажа, че е класическа опера. Не, не. Но пък е забавно", заяви певицата Фрея Сандкам, която играе съдия и пошегува, че най-голямото й предизвикателство е било да потисне нормалния си оперен глас и вместо това да се научи как да пее футболни песни. А зрителите бяха във възторг от представянето й обаче, което си личи от профила й в социалните мрежи.

Една от зрителките заяви, че най-после е успяла да доведе мъжа си на опера, след като се оказа, че е страстен привърженик на футбола. Но пък изкуството му е далечно. Други пък останаха доволни, защото е сливане на две култури – не постоянно, но пък опитът винаги е нещо хубаво.

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички