За вторa поредна година маратонците от Troyan Run ще минат по стъпките на Левски

За вторa поредна година маратонците от Troyan Run ще минат по стъпките на Левски

Маратонците от Troyan Run за вторa поредна година ще минат по стъпките на Васил Левски, съобщи на пресконференция Николай Тодоров, един от основните организатори на събитието.

“Състезанието ще се проведе на 20 юли, което е символична дата, най-близка до рождението на Васил Левски“, каза Тодоров.  

В Троян, традиционно, се организира и Национален поход и крос „По стъпките на Левски“ през февруари около датата на гибелта на Левски и според Тодоров е важно и двете дати – раждането и смъртта на Апостола да бъдат отбелязани по подобаващ начин.

Той припомни, че поводът да се случи състезанието са исторически изследвания на Общински комитет „Васил Левски“, касаещи маршрута, по който е минавал Левски при пребиваванията си в Троянския Балкан. 

"Troyan Run е кауза, която трябва да бъде мултикултурна и да засяга не само спорта за здраве, но и изконни и важни за българина ценности, които всички ние трябва да изповядваме”, каза той.

Това е и причината сред целите, които си поставят организаторите, да бъде възраждането на историческата сетивност на троянци и хората, които се занимават с бягане.

Трасетата през настоящата година са четири - 12 км, 27 км, 40 км и 75 км, като предлагат и различни степени на трудност. По информация на организаторите на сайта на събитието вече са регистрирани над 200 заявки за участие.

Част от трасето на най-дългата ултра дистанция  от 75 км. съвпада с маршрута на Левски в частта, засягаща х. Добрила, х. Дерменка, заслон „Орлово гнездо“ и слизането по рида към местност Хасъмското в с. Орешак. Тодоров съобщи, че през тази година трудността на дистанцията по доказания маршрут е повишена.

Организаторите се надяват в бъдеще някоя от дисциплините да бъде включена като кръг в международния шампионат по Sky Running (вертикално бягане).

Маратонът се организира от Сдружение „Троян в бъдещето“ с подкрепата на Община Троян. Прогнозният бюджет на мероприятието е над 40 хил. лева. Организаторите се надяват да съберат около половината от такси за участие, а останалата част основно се набира чрез дарения от спонсори и чрез финансиране по Спортен календар на Община Троян. 

“Това състезание става възможно благодарение и на усилията и енергията на около 60-70 доброволци“, добави Тодоров.

Организаторите се надяват, че световният вицешампион по биатлон и спортист номер едно на България за 2019 г. Владимир Илиев, който през миналата година спечели 24 км дистанция, отново ще се включи в състезанието. Намерение за участие са заявили биатлонистката Милена Тодорова, лекоатлетката Маринела Цекова и ултрамаратонецът Пирин Галов.

Следвай ни:

Още от Лека атлетика

Виж всички