Баскетболистите на ППМГ "Нанчо Попович" заминават за Световното в Китай

Баскетболистите на ППМГ "Нанчо Попович" заминават за Световното в Китай

Кметът на Шумен проф. Христо Христов посрещна в сградата на общинската администрация отбора на Профилираната природоматематическа гимназия (ППМГ) "Нанчо Попович" в града, който ще участва на Световното ученическо първенство по баскетбол в град Макао, Китай. Той подари на шуменските състезатели знамената на България и на Шумен, които да развеят на първенството.

„За нас всички е голяма радост за вашето постижение - да представлявате България и най-вече Шумен в Китай. Няма как при такъв успех да не ви посрещнем при нас, за да можем като община да ви изпратим подобаващо на предстоящия форум. Преди това исках да се запозная с вас, да видим от какво имате нужда, с какво може да ви се помогне, за да създадем всички необходими условия и предпоставки на това световно състезание вие да се представите по най-добрия начин“, каза на срещата проф. Христов.

На нея бе съобщено, че за втори път отбор на ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен ще представлява България и Шумен на световни ученически игри, след като през 2018 година ученици от гимназията са участвали в надпревара по баскетбол в Белград, Сърбия.

„Наследихме традициите. Имаше много добра създадена школа от предишния директор, който много е подкрепял баскетбола, заедно с колегите по физическо възпитани и спорт, с баскетболния отбор на Шумен. Успехът след шест години се повтаря. За мен е чест да изпратим нашия баскетболен отбор в Макао, Китай. Организацията и подготовката за състезанието започна през януари. Искам да благодаря на всички родители, които активно се включиха в организацията и набирането на средства. Благодаря на всички шуменски фирми и физически лица, които се включеха в събирането на сумата от 60 000 лева, както и на Община Шумен. Училището също помогна със средства и заминаването на нашите ученици е факт“, посочи на срещата директорът на шуменската гимназия Вилиола Любенова.

Баскетболистите на ППМГ „Нанчо Попвич“ в Шумен завоюваха място на Световно ученическо първенство по баскетбол, след като миналата година станаха ученически шампиони на България за 11-12. клас, бе припомнено на срещата, като капитанът на отбора Станислав Бънков отбеляза, че тимът няма победа с по-малко от 16 точки разлика.

„Тренираме много усърдно в продължени на 10 години, двуразово всеки ден. Даваме всичко от себе се на тренировки и в мачовете го показахме", каза още той.

По думите му на Световното ученическо първенство по баскетбол участват 20 отбора, разделени в четири групи от пет отбора.

„Ние сме с група с Китай, Гърция, Турция и Кипър“, уточни Бънков, след което кметът проф. Христов му връчи знамената на Шумен и България.

Шуменци са в много силна група. Освен домакините от Китай в нея са отборите на Гърция и Турция, които ще се представят с националните си ученически състави, бе съобщено още на срещата.

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички