Олимпийски и световни шампиони ще блестят на турнира в Турку

Олимпийски и световни шампиони ще блестят на турнира в Турку

Олимпийски и световни шампиони ще участват в седем различни дисциплини на Игрите “Пааво Нурми” в Турку във вторник (18 юни). Безспорно една от най-интересните дисциплини традиционно във Финландия ще бъде хвърлянето на копие при мъжете.

Световният и олимпийски шампион Нирадж Чопра се завръща в Турку, за да преследва победа и резултат над 90 метра. През 2022 г. той постигна личен рекорд от 89.30 м, но беше победен от финландеца Оливер Хеландер.

Хеландер ще бъде на линия в Турку и за тазгодишното издание на турнира. Другите големи звезди са двукратният световен шампион Андерсон Питърс от Гренада, лидерът в световната ранглиста за сезона Макс Хес (Германия), олимпийският шампион от Лондон 2012 Кешърн Уолкът (Тринидад и Тобаго) и световният сребърен медалист Аршад Надийм (Пакистан).

В хвърлянето на чук при жените също се очаква да бъде много интересно. Олимпийската шампионка и световна рекордьорка Анита Влодарчик се изправя срещу световната шампионка Камрин Роджърс, срещу европейската златна медалистка Сара Фантини, срещу рекордьорката на Финландия Криста Терво и срещу континенталната шампионка за 2022 Бианка Гелбер.

Двама олимпийски шампиони в спринта също ще застанат на старт в битката на 100 м. Там ще стартират олимпийският и двукратен европейски шампион на 100 м Ламонт Марсел Джейкъбс (Италия) и олимпийският първенец на 200 м Андре Де Грас (Канада). Сребърният европейски медалист на 100 м от Рим 2024 Читуру Али също ще бъде сред участниците.

Олимпийските шампиони на 100 м/пр от Токио Джазмин Камачо-Куин и на 110 м/пр от Рио де Жанейро 2016 Омар Маклауд също ще са сред участниците в Турку.

В сектора за овчарски скок при жените световната шампионка Нина Кенеди ще премери сили с бронзовата олимпийски медалистка от Рио 2016 Елиза МакКартни и срещу рекордьорката на Канада Алиша Нюман. Световната шампионка за 2022 г. в скока на височина Елинор Патерсън ще бъде голямото име в този сектор.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички