Новият наставник на Левски: Ебрар Каракурт ми благодари за съвместната работа

Новият старши треньор на женския отбор на Левски София Радослав Арсов даде специално интервю за Sportal.bg, в което говори за най-успешния се сезон като треньор на Локомотив (Калининград), за съвместната си работа със звездата на световния волейбол и Турция Ебрар Каракурт.

Радо Арсов подписа договор за 3 сезона с Левски София и ето какво сподели пред Sportal.bg:

Радо Арсов пред Sportal.bg: След финала с Локо (Калининград) получих много предложения, но избрах Левски
Радо Арсов пред Sportal.bg: След финала с Локо (Калининград) получих много предложения, но избрах Левски

“Ебрар Каракурт е по-различен състезател от другите, тя обича да има повече свобода, да има повече креативност в това, което прави. Ебрар Каракурт трудно се вкарва в системи на игра. Смея да твърдя, че това е един от Топ 5 или Топ 7 състезатели в света и тя владее до такова съвършенство всичките волейболни елементи, че с нея трябва да се подхожда малко по-различно. И трябва да се намери начина, по който тя да се чувства добре и да идва мотивирана на тренировка всеки ден, защото да идва да тренира чисто волейболно, когато човек владее всичко до съвършенство, трябва да и се дават такива малки цели и предизвикателство като например:

"Днес ще дойдеш сутринта и ако удариш 5 поредни аса без грешка, те пускам от тренировка."

"И тя идва сутрин и забива 5 сервиса с отскок, въпреки че, хич не обича да тренира сутрин и е мъка, но прави 5 аса. Това е една цел, прави 5 или 10 сервиса и я освобождаваш от тренировка. Или малко фитнес да направи. Просто трябва да я притискаш, защото треньорът е този, който определя правилата и тя трябва да разбере, че независимо, че се намира в Локомотив (Калининград) и си мисли, че работи в Русия, тя трябва да изпълнява това, което треньорът изисква от нея. И тя абсолютно се съобразява с това нещо. Тя много обича да разговаря и винаги иска да знае идеята за това нещо за нея защо се прави”, заяви Радослав Арсов в специално интервю за Sportal.bg.

8 Радослав Арсов е новият старши треньор на Левски София

“Намерихме много добра комуникация с Ебрар от самото начало, защото другият треньор не знаеше да говори английски език и беше много трудно. Те ме назначиха в понеделник и във вторник трябваше да пътувам с отбора, за да играем в четвъртък мач в Челябинск, няма да го забравя, защото имах една тренировка с отбора. И аз седнах с нея (б.р. Ебрар Каракурт) на летището да си поговоря, защото знаех, че това е човек, на който трябва да му вдъхнеш увереност и да и дадеш тази емоция, от която тя има нужда, защото тя така се храни и като състезател дава изключителна енергия на отбора около нея. И аз седнах до нея, тя ме погледна много странно, но си поговорихме и като първоначална идея и казах:

"Не ме интересува как играеш волейбол, защото аз знам как можеш да играеш волейбол, но искам емоцията, която сега не я показваш, да изкараш тази емоция още на следващия мач. Това е единственото нещо, което ме интересува."

"Тя само ме погледна ми каза на турски: "Таман", демек ОК, и всъщност от тогава ние създадохме много близка връзка и това беше един от факторите тя да разгърне този потенциал. И докато в Италия и преди в Турция, игра добре, това и беше най-силния сезон и тя ми го сподели. Това е човек, който завърши с близо 800 точки, което едва ли може да се случи в другите женски първенства освен в руския шампионат”, добави Арсов.

8 Радослав Арсов е новият старши треньор на Левски София

“Смятам, че е много лесно да се работи с Ебрар Каракурт, стига да успееш да намериш пътя към нея. Аз успях да намеря пътя към нея и даже когато ръководството съобщи, че аз няма да продължа в Русия, получих едно лично съобщение от нея, че е много тъжна и разочарована от това, че няма да продължа да бъда треньор и ми благодари за начина, по който сме работили заедно и комуникацията, която сме имали заедно. И, че се надява в един следващ проект, пак да се съберем и пак да работим заедно. Това ме кара да се чувствам доста добре, защото тя е топ състезател, защото при тях е важно как ги управляваш и да намериш пътя към всеки един от тях, защото те са различни и понякога са много специфични. Ние с Ебрар Каракурт имахме една прекрасна съвместна работа, смея да го твърдя”, категоричен бе Радослав Арсов пред Sportal.bg.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Борислав Цветанов

Още от Волейбол

Виж всички