Организаторът в Канада под лупа заради нахлуване на фенове на пистата

Организаторът на Гран При на Канада във Формула 1 – Octane Racing Group си навлече яростта на стюардите след тазгодишното издание на надпревара. Причината е фактът, че на част от пистата мерките за безопасност и сигурност не са сработили и фенове са намерили път покрай охранителите и са навлезли на трасето преди финала на състезанието.

Именно поради тази причина представители на Octane Racing Group бяха привикани в офиса на комисарите, за да дадат обяснение за случилото се. Организаторите признаха, че мерките за сигурност, които са били подобрени за тази година, не са дали желания резултат.

От Octane Racing Group обещаха да проведат разследване и да нанесат нужните корекции за следващото издание на Гран При на Канада. А стюардите задължават промоутъра да представи своето решение пред ФИА най-късно до 30 септември и ФИА да прецени дали тези мерки ще са достатъчни, или ще са нужни допълнителни такива. Тази комуникация трябва да се води директно между ФИА и промоутъра.

Комисарите предупредиха, че ако има повторение на този инцидент на организатора на Гран При на Канада ще бъде наложена солидна финансова глоба.

Без инвазия на пистата в Австралия тази година заради разследване на ФИА
Без инвазия на пистата в Австралия тази година заради разследване на ФИА

Гран При на Канада далеч не е първото състезание, което има проблем с овладяването на феновете и техния достъп до пистата. През 2023 година в Австралия отново имаше фенове на пистата преди финала на надпреварата и тази година организаторите в Мелбърн напълно забраниха на запалянковците да излизат на пистата след финала.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички