Предимство за Хамилтън преди квалификацията, Макс се удари в "Стената на шампионите"

Предимство за Хамилтън преди квалификацията, Макс се удари в "Стената на шампионите"

Люис Хамилтън взе предимство от повече от 0.3 секунди преди квалификацията за Гран При на Канада, която ще се проведе по-късно тази вечер.

Британецът оглави класирането в края на третата свободна тренировка на „Жил Вилньов“ с време от 1:12.549. За разлика от петъчните подготвителни сесии днешната се проведе на напълно суха писта, което накара пилотите да бъдат много активни, за да могат да се подготвя и за квалификацията, и за състезанието утре.

С меките гуми в края на сесията най-бърз беше Хамилтън, който завърши на 0.374 пред Макс Верстапен. Трикратният световен шампион докосна и „Стената на шампионите“ в края на последната си летяща обиколка в тренировката, но за негов късмет поражения по колата му нямаше.

Същото не може да се каже за Алекс Албон, който също се удари в „Стената на шампионите“ няколко минути пред Верстапен да стори това. При този удар тайландецът счупи задното дясно окачване на своя болид и трябваше да се прибера в бокса, пропускайки заключителните моменти на подготовката.

И все пак неговите неприятности бяха в пъти по-малки от тези на Гуаню Джоу. Китаецът за втори път този уикенд завърши в стената, като този път той стори това във втория завой. Пилотът на Заубер изпусна колата си само пет минути след старта на тренировката и се удари съвсем леко в предпазните заграждения, но заради мократа трева не успя да се върне на пистата. Това наложи временното спиране на сесията, за да могат маршалите да отстранят авариралия болид на Джоу.

След рестарта в търсенето на лимита доста пилоти излетяха от пистата, но само Верстапен и Албон се озоваха в близост до бетонните стени. В квалификационните симулации в края имаше и доста случаи на блокиране от страна на пилотите в бавни обиколки, което е типични за пистата в Монреал и със сигурност ще бъде част и от квалификацията по-късно днес.

А иначе в челото в края на последния час за подоготовка на „Жил Вилньов“ освен Хамилтън и Верстапен влязоха още Джордж Ръсел, Ланс Строл и Оскар Пиастри. Сесията беше много разочароваща за пилотите на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц, които останаха съответни десети и 12-ти в нея, на близо секунда зад Хамилтън.

Квалификацията за Гран При на Канада, девети кръг за сезон 2024 във Формула 1, започва днес в 23:00 часа българско време.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички