19-годишният Саръбоюков ще участва на четвъртия си голям форум при мъжете

19-годишният Саръбоюков ще участва на четвъртия си голям форум при мъжете

Атлет №1 на България за 2023 година Божидар Саръбоюков все още е само на 19 години, но в Рим ще участва на четвъртия си голям форум при мъжете и на първото си европейско първенство на открито при големите. Възпитаникът на Димитър Карамфилов има три медала при подрастващите в своята кариера - два европейски сребърни в скока на дължина и още един сребърен от континентален форум в тройния скок при юношите.

Утре Саръбоюков излиза в квалификационна група “А” в скока на дължина на Европейското в Рим и ще скача под №5 в своята група, в която е олимпийският, световен и европейски шампион Милтядис Тентоглу, който ще излиза втори в сектора. Началният час на квалификацията е 13:55 българско време. Общо 29 състезатели ще участват в нея, а квалификационната норма е точно 8.00 м. За финала се класират всички с този резултат или по-добър или 12-те с най-добрите постижения.

С постижението си от 8.22 м от финала на Европейското в Йерусалим през 2023 г. Саръбоюков постави нов национален рекорд за младежи под 23 години, а също и личен рекорд.

Атлетът от Харманли направи своя дебют на голям форум при мъжете на Европейското първенство в зала в Истанбул през 2023 г., където се нареди четвърти и остана на сантиметри от бронзовия медал. През лятото на същата година записа участие на Световното първенство на открито в Будапеща, а тази зима беше единственият ни атлет на планетарния форум в зала в Глазгоу, като и в двете състезания не успя да стигне до финал.

През сезона Саръбоюков има най-добър резултат от 8.12 м от второто си място на Балканиадата в Измир.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички