Васьор: Сега не е време да се радваме колко сме добри

Васьор: Сега не е време да се радваме колко сме добри

Шефът на Ферари във Формула 1 Фредерик Васьор няма време да се радва на завръщането на Скудерията в челото на класирането. Карлос Сайнц и Шарл Леклер вече имат по една победа този сезон и италианците демонстрираха, че са много близо до Ред Бул, при това в края на едва първата третина на сезон 2024 в световния шампионат.

Васьор обаче е на мнение, че сериозната работа тепърва предстои и не е предвидил почивки за екипа, в които хората му да се възхищават на постиженията си.

Ще влезе ли Ферари във Формула Е?
Ще влезе ли Ферари във Формула Е?

„В момента, в който започнеш да мислиш, че си в добра форма, вече си мъртъв – образно обясни визията си Васьор пред италианското издание на motorsport.com. – Не трябва да променяме подхода си, постоянно да подобряваме представянето си във всяко едно отношение, като тук се включват и пилотите, както и екипът, който работи на стената на боксовете в състезанията, всички. Дори и сега да се справяш добре, на следващото състезание трябва да си още по-добър. Ако започнеш да се убеждаваш колко си добър, това е началото на края. Затова трябва да продължим да работим и да натискаме.”

Ферари печели трудно в Монако от полпозишън
Ферари печели трудно в Монако от полпозишън

Философията на Васьор, че винаги може да се постигне повече от това, което е направено, вече дава добри резултати в Маранело като той успя да промени и атмосферата в тима и да премахне политиката на постоянно търсене на виновните за една или друга грешка – нещо, което беше много характерно за предшествениците му.

Васьор коментира битката в челото след Монако
Васьор коментира битката в челото след Монако

„Фред има много ясна визия за това, което иска да постигне и по-важното – как да го постигне – допълни пилотът на Ферари Шарл Леклер. – Той винаги има ясен план кое кога трябва да се случи и това е една от силните му страни. От първия си ден в отбора той работи за сплотяването на тима и връщането ни на върха на класирането. За Васьор е естествено да смята, че Ферари трябва да е шампион и всички работим за тази цел.”

Люис Хамилтън държи на уличните трасета
Люис Хамилтън държи на уличните трасета

В същото време обаче Васьор отрича, че гради някакви грандиозни планове за по-далечното бъдеще.

Само феновете на Макларън поздравиха Рон Денис
Само феновете на Макларън поздравиха Рон Денис

„Ще е грешка ако се опитваме да гледам много напред в бъдещето – потвърди французинът. – В момента шампионатът е много интересен с отбора, които се борят за победи, това са пет или шест коли, които си оспорват първото място във всяка квалификация. В рамките на една седмица може да минеш от първо на шесто място, както стана с Макс в Монако. И от стратегическа гледна точка ще е грешка отсега да мислим за края на шампионата. Гледаме състезание за състезание напред и се опитваме да се представим максимално добре навсякъде.”

Сайнц: Макс е под напрежение и бърка
Сайнц: Макс е под напрежение и бърка
Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички