България е трета в отборното класиране след втората група на квалификациите на Европейското

България е трета в отборното класиране след втората група на квалификациите на Европейското

България заема временно трета позиция в отборната надпревара при жените след втората от общо четири групи на 40-ото Европейско първенство по художествена гимнастика в унгарската столица Будапеща. Гимнастичките играят с обръч и с топка, а утре ще представят композициите си с бухалки и с лента.

Националките Стилияна Николова и Боряна Калейн изиграха съчетанията си с обръч и с топка в първия поток и събраха 136.050 точки. Двете допуснаха грешки на топка, но се представиха силно на обръч, като Калейн е с първа по сила оценка до момента 36.550 точки, а Николова с трета - 35.950.

Водач във временното класиране за отборната надпревара е Израел със 136.850 точки, а втората позиция заема Италия със 136.150 точки.

Стилияна Николова заема  второ място в квалификацията за индивидуалния многобой с актив от 69.450 точки след първите две групи. Възпитаничката на Валентина Иванова е с трети по сила резултат на обръч от 35.950 и пети на топка от 33.500 точки.

Лидер сред първите два потока е световната шампионка в многобоя от София 2022 София Рафаели (Италия) със 70.550, а трета се нарежда представителката на Израел Даниела Муниц с 68.550 точки.

Другата националка Боряна Калейн заема временно осмо място със сбор от 66.600. Възпитаничката на Марияна Памукова е с най-висок резултат на обръч от 36.550 точки след първите два потока. Тя обаче отпадна от финала на топка, след като допусна грешка в изпълнението си.

Предстоят съчетанията от групи C и D, където са гимнастичките на Словакия, Черна гора, Великобритания, Сърбия, Естония, Финландия, Андора, Кипър, Хърватия, Полша, Република Северна Македония, Турция, Норвегия, Словения, Испания, Португалия, Сан Марино, Грузия и Азербайджан.

Тази вечер ще станат ясни финалистките на обръч и на топка, но е почти сигурно, че Стилияна Николова е сред най-добрите осем на обръч и на топка, а Калейн ще спори за отличията на обръч.

Квалификациите с бухалки и с лента при жените продължават утре. С бухалки ще участва Боряна Калейн, а с лента - Стилияна Николова. Дебют на Европейско първенство във възраст жени ще направи Елвира Краснобаева с бухалки и с лента.

Последвайте каналите ни в:

Още от Гимнастика

Виж всички