Стачка на железопътните работници блокира Париж

Стачка на железопътните работници блокира Париж

Пътуващите във френската столица Париж се сблъскаха със сериозни затруднения денс, тъй като железопътните работници излязоха на стачка, за да окажат натиск върху националния железопътен оператор SNCF преди внимателно наблюдаваните трудови преговори за тазгодишните Олимпийски игри, пише агенция Reuters.

Компанията SNCF, която управлява железопътния трафик около Париж, включително големи части от крайградските линии, използвани от милиони всеки ден, ще се срещне със синдикатите в сряда, за да сключи сделка относно условията на труд и бонусните плащания по време на Олимпиадата.

Трудовите спорове в ключови инфраструктурни сектори са сред основните главоболия за организаторите на Париж 2024. Твърдолинейният френски профсъюз CGT заяви по-рано през годината, че служителите в обществения сектор, включително болничният персонал, са сигнализирали за възможни стачки по време на Игрите.

Правителството се среща с профсъюзите на обществените услуги от миналата година, за да се опита да гарантира покритие за Олимпийските игри, които ще се проведат от 26 юли до 11 август.

Парижкото метро и автобусният оператор RATP вече са постигнали споразумения със своите работници, докато френското вътрешно министерство предложи на полицейските служители бонуси до 1900 евро за работа по време на Олимпиадата.

Няколко профсъюза на летищата в Париж също призоваха за стачки във вторник, настоявайки за „план за спешно наемане“ и преговори за заплатите, без да се очакват сериозни смущения в трафика.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти