Голямата Даниела Гергелчева празнува 60 години!

Голямата Даниела Гергелчева празнува 60 години!

Най-титулуваната българска състезателка по тенис на маса Даниела Гергелчева празнува юбилей днес. Тя закръгли шест десетилетия.

Родена е на 20 май 1964 г. в Момчилград, първият ѝ треньор е Хасан Ахмедов-Ходжата.

Първите си три медала Даниела Гергелчева спечелва още на 14 години на Европейското първенство за кадети през 1979 г. – сребро на сингъл и на смесени двойки с испанеца Палес и бронз в отборното. Следват отличия и много добри представяния на световни и европейски първенства, Топ 12, големи международни турнири в СССР, Чехословакия, Швеция, Белгия, Румъния, Холандия и др.

От 1986 г. до 1994 г. Дида, както галено я наричат в тениса на маса, неизменно е в ТОП 12 на най-добрите в света. На първия олимпийски турнир на любимия ѝ спорт в Сеул през 1988 г. Гергелчева е сред 48-те участнички. След успешните квалификационни групи отпадна на осминафинала с 1:3 от китайската медалистка Ли Хуифен.

1990 г. е знаменателна за Гергелчева и българския тенис на маса. На Европейското първенство в Гьотеборг в надпреварата на сингъл в чест на нейния успех прозвучава родния химн, а заедно с Ден И на смесени двойки печели и бронзов медал. При женските двойки с румънката Бадеску разделят 5-8 място.

У нас тя е многократна републиканска шампионка, участва дори и в мъжкото първенство. От години живее в Монпелие, където с френския клуб 11 пъти става шампионка, като три от титлите са като състезателка, а останалите като треньорка

Sportal.bg пожелава на Даниела Гергелчева здраве, радост, щастие и дълголетие!

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички