Спортен празник се състоя в Шуменския университет

Спортен празник се състоя в Шуменския университет

В Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ се състоя спортен празник, с участието на множество студенти във висшето учебно заведение и техни преподаватели, в навечерието на патронния му празник. Сред тях бе и ректорът проф. Наталия Витанова. Спортният празник започна пред Ректората на университета с демонстрации на бойни изкуства, а след това продължи със състезания по футбол, волейбол на открито, баскетбол и други спортове.

„Спортният празник тази година, първо, е организиран по повод 40-годишнината на Педагогическия факултет на университета. Той е традиционен за висшето учебно заведение, всяка година го провеждаме в рамките на патронния ни празник, който е на 21 май, и тази година ще бъде отбелязан с поднасяне на цветя на паметника-свитък на висшето училище. След което ще направим едно посещение във Велики Преслав, където от хуманитарния факултет и от Преславската школа във висшето учебно заведение ще представят беседа на тема „По стъпките на Епископ Константин Преславски“, каза пред репортер на БТА ректорът на висшето учебно заведение в Шумен проф. Витанова.

Паметникът „Създатели на българската държава“ на Шуменското плато ще бъде осветен в лилаво от тази вечер до 21 май, в чест на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, съобщиха по-късно днес от пресцентъра на висшето учебно заведение.

На 18 май университетът в областния град ще изпрати абсолвентите от Випуск 2023, а на 21 май академичната общност ще отбележи патронния си празник. Със съдействието на Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ в този период монументът над Шумен ще грее в цвета на университета, уточниха от пресцентъра.

Оттам отбелязват, че във Випуск 2023 са се дипломирали общо 1850 студенти, а над 500 от тях ще дойдат лично на 18 май в Летния театър на града, в 10:00 часа, за да положат клетва за съпричастност и да отпразнуват успешно завършеното си образование.

На 21 май, в 9:30 часа, с ритуал по вдигане на знамената пред Ректората и поднасяне на цветя ще бъде отбелязан патронният празник на Шуменския университет. По-късно преподаватели, студенти и служители ще посетят Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав“, където преподаватели от Факултета по хуманитарни науки и от Научния център „Преславска книжовна школа“ ще изнесат беседа „По стъпките на Епископ Константин Преславски“, допълниха от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Спортен празник за деца бе организиран в Шумен днес и по повод на Международния ден на предизвикателството и Ден на българския спорт – 17 май, както информира БТА.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички