Верлайн с драматична победа във втория старт на "Мизано"

Верлайн с драматична победа във втория старт на "Мизано"

Паскал Верлайн спечели една драматична победа във второто състезание от Формула Е на пистата „Мизано“, след като буквално наследи първото място от Оливър Роулънд в средата на финалния тур.

Роулънд стана жертва на грешните сметки на инженерите на Нисан, които го оставиха без заряд в неговата батерия в последния тур. Така той загуби една наглед сигурна победа, след като в началото на последната обиколка британецът имаше комфортен аванс пред Верлайн.

Грешката на Нисан обаче бе добре дошла за Верлайн и Порше, които се поздравиха с победата. За германеца това е втора победа за сезона и първа след триумфа му в Мексико през януари, като днес Верлайн записа и най-бързия тур в състезанието.

Втори в състезанието финишира действащият шампион Джейк Денис, който направи едно отлично каране в последните обиколки. В тях той трябваше да се отбранява от атакита на Ник Касиди и Нико Мюлер, които бяха доста по-бързи, но така и не намериха път покрай шампиона.

Трети на подиума се качи Касиди, който изпревари Мюлер в спринта от последния завой до финалната линия. По този начин новозеландският пилот на Ягуар лиши тима на Абт Купра от неговия първи подиум във Формула Е от създаването му в началото на миналата година. Четвъртото място на Мюлер все пак си остава най-добрият резултат във все още кратката история на Абт Купра.

Пети финалната линия пресече стартиралият от полпозишъна Джейк Хюз, който обаче бе наказан с пет секунди след финала, заради печелене на предимство извън границите на трасето. Тази санкция смъкна британеца на осмото място, а печеливши от неговото наказание бяха Саша Фенестраз, Серхио Сете Камара и Жан-Ерик Верн. Последните две места в зоната на точките станаха притежание на пилотите на Мазерати Максимилян Гюнтер и Джехан Дарувала.

С победата си днес Верлайн се връща на върха в генералното класиране, в което той и Джейк Денис са с равен актив от по 89 точки. Двете победи на пилота на Порше обаче му дават предимство пред шампиона, който има само един успех до момента. Трети в класирането е Роулъдн, който започна днешния ден като лидер, но след грешната стратегия на Нисан се смъкна на третото място, изоставайки с 9 пункта от водачите.

Сезонът във Формула Е продължава след две седмици със състезанието в Монако, което ще се проведе на 28 април. Надпреварата в Княжеството ще бъде последната самостоятелна до края на кампанията, тъй като в Берлин, Шанхай, Портланд и Лондон ще има по два старта.

Следвай ни:

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички