Леклер със специална каска в чест на Бианки този уикенд

Пилотът на Ферари Шарл Леклер показа специалната каска, с която ще участва в Гран При на Япония във Формула 1. Тя е копие на дизайна, с който се състезава Жул Бианки преди своя трагичен инцидент, който се случи именно на „Сузука“ преди почти десет години.

Бианки, който е и кръстник на Леклер, загуби живота си след катастрофа в Гран При на Япония през 2014 година. Тогава състезанието се проведе при изключително тежки условия с много дъжд и ниска видимост в резултат на тайфуна „Фанфон“, който удари пистата в деня на надпреварата.

Французинът загуби контрол над своя автомобил в седмия завой и се удари в тежка машина, която бе в зоната за сигурност, за да отстрани болида на Адриан Сутил, който се бе блъснал обиколка по-рано. В резултат на получената черепно-мозъчна травма след тежкия удар Бианки прекара близо девет месеца в кома преди да почине през лятото на 2015 година.

Неговата смърт напомни на всички, че въпреки всички подобрения през годините Формула 1 си остава опасен спорт. Всички си спомнят за него при всяко издание на Гран При на Япония, а тази година Леклер отбелязва десетата годишнина от печалния уикенд със специална каска.

Тя включва дизайнът и оцветяването на Бианки, както и неговият състезателен №17. Както е известно №17 бе изваден от употреба във Формула 1 след кончината на французина.

Това не е първият случай, в който Леклер използва дизайна на Бианки в своята кариера във Формула 1. През 2019 в домашната си Гран При на Монако пилотът на Ферари кара със специална каска, която бе вдъхновена от дизайните на Бианки и на неговия баща Ерве Леклер. Дясната половина на шлема бе с дизайна на Бианки, а лявата с този на бащата на Леклер, който почина през 2017 година.

Бианки бе първият пилот, който стана член на академията за млади пилоти на Ферари през 2009 година. Той трябваше да стане и първият нейн възпитаник, който стига до отбора на Ферари, но съдбата се намеси и предотврати това развитие. Неговият кръщелник Леклер обаче успя да стигне до Ферари, след като премина през академията на Скудерията.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички