Тото Волф защити близостта между двата отбора на Ред Бул

Ръководителят на тима на Мерцедес Тото Волф говори по една от водещите теми в началото на сезон 2024 във Формула 1, а именно близостта между двата отбора, които са собственост на Ред Бул.

Както е известно ребрандираният екип на Рейсинг Булс, който до края на миналия сезон бе познат като Алфа Таури, ще взаимства максимално много компоненти от по-големия си брат (Ред Бул). Подобно споделяне на части е разрешено според правилника и от този факт се възползват и други тимове. Хаас например също купува максимално много елементи от Ферари, докато Астън Мартин и Уилямс използват скоростните кутии и задното окачване на Мерцедес.

Рикардо: Колата ни не е "розов Мерцедес"
Рикардо: Колата ни не е "розов Мерцедес"

Близостта на Ред Бул и Рейсинг Булс обаче се гледа под лупа, най-вече защото двата тима имат един и същ собственик. Най-големият критик на тези два екипа се оказа главният изпълнителен директор на Макларън Зак Браун, който неколкократно през зимата говори за отношенията между двата тима и призова за промени в правилника.

Браун с нова атака срещу Ред Бул и Алфа Таури
Браун с нова атака срещу Ред Бул и Алфа Таури

По време на Гран При на Бахрейн Волф също коментира темата със споделянето на компоненти и съоръжения между два отбора. Австриецът каза, че няма против подобна политика, но заяви, че може би трябва да има по-стриктни правила за подобно споделяне на части.

Лоран Мекис отговори на критиките на Зак Браун за близостта с Ред Бул
Лоран Мекис отговори на критиките на Зак Браун за близостта с Ред Бул

„Ние сме спорт за конструктори и аз вярвам, че при едни същи собственици, локации и споделяне на съоръжения е ясно, че винаги ще има някои неясноти. Това, което трябва да направим е да погледнем правилата и да видим дали те са достатъчно солидни. Следи ли се достатъчно, за да сме спокойни всички, че нещата се спазват и какви дупки има, които да бъдат запълнени преди 2026 година?

„Това е основният въпрос – да дефинираме правилата, за да могат всички да са спокойни със ситуацията с малките отбори като Хаас, които разчитат на подобни колаборации. За Хаас ще е много трудно да работи самостоятелно, а той няма връзка с голям екип. Смятам, че това се нещата, които трябва да разгледаме и всички да бъдат спокойни със ситуацията“, обясни Волф.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти