Ева Свобода иска медал и личен рекорд на Световното в Глазгоу

Ева Свобода иска медал и личен рекорд на Световното в Глазгоу

Спринтьорката Ева Свобода си е поставила за цел да спечели първия си световен медал за жени на Световното първенство по лека атлетика в зала в Глазгоу, което ще се проведе следващата седмица (1-3 март). И полякинята, която е №2 в света на 60 метра тази година, със сигурност ще бъде добре подкрепена в Шотландия.

Не само, че това е същата зала, в която тя спечели златото от Европейското първенство на закрито на 60 метра през 2019 г., но тя също има силни семейни връзки наблизо.

“Това е голямо събитие за мен. Искам да спечеля медал и да поставя личен рекорд. Харесвам Глазгоу. Освен това е близо до мястото, където живее брат ми в Единбург“, сподели Свобода в интервю за сайта на Световната атлетика.

Свобода откри годината си в изпепеляващ стил, като триумфира на турнирите в Лодз, Острава и Торун. В последния си старт тя записа 7.01, най-доброто й време от две години. Само Жулиен Алфред с 6.99 сек от Ню Йорк, е била по-бърза тази година. Тези 6.99 съвпадат с личния рекорд на Свобода, поставен в Торун през 2022 г.

Скоростта винаги е била част от живота на атлетката, която проявява интерес и към бързите коли. Припомняйки си ученическите си дни, Свобода сподели: “Аз бях също по-бърза от момчетата и моята учителка ме погледна и каза на родителите ми: “Тя трябва да отиде на тренировка.“ И ето ме, от 2009 г.“

Първото й голямо състезание e на Световното първенство за юноши и девойки под 20 години през 2013 г. в Донецк, Украйна, когато тя е на 16 години и завършва четвърта. След това тя се класира пета на същото събитие през 2014 г. в Юджийн, САЩ, и стана европейска шампионка за тази възраст в Ескилстуна (Швеция) през 2015 г.

На Световното първенство до 20 години в Бидгошч през 2016 г. тя развълнува домакинската публика, като спечели сребро на 100 метра. Свобода продължи да представлява страната си на Олимпийските игри в Рио, където стигна до полуфиналите.

Сега, на 26 години, тя се утвърждава на световната сцена. Беше четвърта на Световното първенство на закрито през 2022 г. в Белград, а миналата година достигна първия си финал на Световно първенство по лека атлетика, класирайки се шеста на 100 метра в Будапеща.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти