Денис с първа победа за сезона след перфектно каране в Дирия

Денис с първа победа за сезона след перфектно каране в Дирия

Световният шампион във Формула Е Джейк Денис спечели първата си победа за сезон 2024 в изцяло електрическия шампионат, след като триумфира в първото състезание под изкуственото осветление в Дирия (Саудитска Арабия).

Пилотът на Андрети потегли трети и с много добро тактическо използване на атакуващия режим успя да се изкачи на лидерската позиция още в първите девет тура на състезанието. От водещите трима пилоти в състезанието британецът последен мина за първи път през зоната за активация в шестата обиколка, връщайки се на второто място, зад потеглилия от полпозишъна Жан-Ерик Верн (ДС Пенске).

Двукратният шампион активира за втори път атакуващия си режим в следващия тур, но се озова на третото място, зад Мич Еванс (Ягуар), който бе в стандартния работен режим. Това позволи на Денис, който имаше още половин обиколка с атакуващ режим, да отвори достатъчна преднина, за да може да активира и втория си атакуващ режим и да се върне на първото място.

Точно това се и случи в края на осмия тур, след което действащият шампион трябваше да парира само една атака в битката за победата. Тя дойде в 14-та обиколка, когато Еванс пробва да поведе с много късно спиране за шикана, но прекомерната агресия на новозеландеца не даде резултат и Денис нямаше проблем да се върне на първото място.

Два тура по-късно Еванс отново обърка спирането за шикана, което отвори вратата пред Верн да излезе на втората позиция и французинът се възползва. Последва една малко по-спокойно фаза от дългата 37 обиколки надпревара, но в самия край тя отново се съживи.

Тогава Верн трябваше да се защитава, тъй като разполагаше с 2% по-малък заряд в своята батерия. Той обаче стори това по перфектен начин и заслужено завърши втори, но на цели 13.2 секунди зад победителя Денис. Тройката във втория старт за сезона оформи Ник Касиди (Ягуар), който беше големият печеливш от поредното грешно спиране за шикана от страна на Еванс.

То дойде в самия край, когато Еванс пробва да изпревари Верн за втората позиция, но всъщност загуби две места, тъй като освен от съотборника си Касиди той бе изпреварен и от Сам Бърд (Макларън). Точки от първото състезание в Дирия взеха още Норман Нато (Андрети), Максимилиан Гюнтер (Мазерати), Паскал Верлайн (Порше), Серхио Сете Камара (ЕРТ) и Робин Фрайнс (Енвижън).

В генералното класиране във Формула Е лидер въпреки осмото си място днес остава Верлайн, който с 32 точки води с една пред Касиди. Трети, на три пункта зад лидера, е Верн, а днешният победител Денис е четвърти и изостава с четири точки от победителя от Мексико Верлайн.

Сезонът във Формула Е продължава още утре с второто състезание в Дирия, което отново ще бъде след залез слънце.

Снимки: FIA Formula E

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички