Венгер защити разширения формат на Световното клубно първенство

Венгер защити разширения формат на Световното клубно първенство

Ръководителят на ФИФА за глобално футболно развитие Арсен Венгер каза, че решението на организацията да разшири Световното клубно първенство ще бъде от полза за спорта извън Европа, на фона на критиките за влиянието на турнира върху претоварения футболен календар.

В неделя ФИФА обяви, че Световното клубно първенство ще включва 32 отбора и ще се играе на всеки четири години от 2025 г.

Световната футболна централа също така обяви нова Междуконтинентална купа, която ще се играе всяка година и победителят от Шампионската лига на УЕФА ще играе на финала срещу отбор, който премине през междуконтиненталните плейофи.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!
Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

Съобщението предизвика критики от глобалния съюз на играчите FIFPRO, както и от Форума на световните лиги (WLF) заради повишеното натоварване на играчите и рисковете за здравето.

Венгер контрира критиките, като каза, че обновеният формат на Световното клубно първенство ще увеличи ресурсите за клубовете по света.

„В Европа имаме късмет, но е важно да направим футбола наистина глобален и това създава шанс за други клубове да прогресират, това е истинската цел“, добави бившият мениджър на Арсенал.

Флуминензе пречупи коравия Ал Ахли и намери място на финала на Световното клубно първенство
Флуминензе пречупи коравия Ал Ахли и намери място на финала на Световното клубно първенство

„Това ще даде повече възможности на повече играчи по целия свят да се състезават на най-високо ниво...Приемам, че футболният календар е натоварен, но това е състезание, което ще се провежда на всеки четири години и, разбира се, почивката по време на състезанието и след това трябва да се спазва“, допълни Венгер.

Французинът също така посочи подобренията в медицината през последните години, като каза, че благосъстоянието на играчите и превенцията на нараняванията са се „увеличили драстично“.

„Медицината в спорта е неузнаваема от това, което беше преди. Също така VAR помогна за защитата на играчите, тъй като футболистите знаят, че не могат да избягат от правенето на лоши удари, които причиняват нараняване.

Манчестър Сити стигна финал за пета купа през годината
Манчестър Сити стигна финал за пета купа през годината

Така че като цяло има огромни подобрения по отношение на благосъстоянието и ние искаме да продължим с този напредък“, завърши Венгер.

Сегашната версия на Световното клубно първенство – годишно състезание със седем отбора, ще бъде преустановено след турнира през 2023 г., на който сега е домакин Саудитска Арабия.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички