ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Президентът на Европейската федерация: България продължава успешно да развива всички дисциплини от гимнастическото семейство

Президентът на Европейската федерация: България продължава успешно да развива всички дисциплини от гимнастическото семейство

Президентът на Европейската гимнастика Фарид Гаибов даде много висока оценка за организацията на Конгреса на централата, който се проведе на 1 и 2 декември в хотел "Маринела" в София. Над 153 делегати от 45 държави посетиха България и се включиха в 30-тия Конгрес. Домакин на събитието беше Българската федерация по гимнастика, ръководена от олимпийския вицешампион на висилка от Игрите в Атланта Красимир Дунев, а генерален секретар е сребърният медалист на халки от Атина 2004 Йордан Йовчев.

"Аз знам, че в България гимнастическите спортове са много популярни. Те са много важни за страната ви. Имате страхотни традиции. България продължава успешно да развива всички дисциплини, включени в гимнастическото семейство. Всички гимнастически федерации организират много състезания. Спортистите ви печелят медали от Европейски и Световни първенства и от олимпийски игри. Що се отнася до Конгреса . . . това е 30-ти юбилеен конгрес. Ако погледне 40 години назад ще видим, че първото издание всъщност е  проведено в България - във Варна. Преди четири години отново България беше домакин на този форум. Представителите на всички федерации, които присъстват тук, много добре знаят къде отиват. С удоволствие идват в България, защото знаят, че тук организацията е страхотна, хората са страхотни, мога да кажа, че и храната ви е много  вкусна. С една дума всичко е прекрасно, има всичко, от което хората се нуждаят", каза Гаибов, който е и министър на спорта на Азербайджан.

"Най-важната тима, която обсъдихме, беше дали да върнем руските и белоруските спортисти и да им дадем възможност отново  да се състезават на Европейските първенства. Делегатите на конгреса решиха да не ги допуснем да участват в шампионатите на Европа. За съжаление, на тези две държави. Освен това представихме стратегия, върху която работихме през тази година. Тя беше одобрена от всички, всичките коментари, които получихме, бяха положителни. Имахме много дискусии. Искам да благодаря на генералния секретар на Международната федерация за това, че уважи този конгрес и взе участие в него. Присъстваха представители от Европейския съюз за радио и телевизия, както и други наши партньори. Беше много интересно, не беше скучно. Постарахме се да не бъде скучно на делегатите. Изобщо това беше един успешен Конгрес и още веднъж благодаря на България и Българската федерация по гимнастика, че го организира", добави Фарид Гаибов.

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова стана почетен член на Европейската гимнастика с решение на делегатите на Конгреса.

"Мария от дълго време е в Европейската гимнастика. Тя направи много за развитието на художествената гимнастика на континента. Тя работи дълго време за нас, работи като президент на Техническия комитет по художествена гимнастика, а не просто като него член. Затова единодушно приехме решението тя да стане почетен член на Европейската гимнастика. Ние сме много радостни, че такива специалисти като нея избират да работят в Международната федерация. Аз съм уверен, че и там тя ще работи много успешно, защото има огромен опит. Видяхте по аплодисментите, които вчера получи, че тя напълно заслужава тази награда. Още веднъж я поздравявам", коментира още президентът на Европейската централа.

По време на Конгреса той се срещна с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, който откри форума заедно с кмета на столицата Васил Терзиев.

"Към днешна дата отношенията между България и Азербайджан в областта на спорта са отлични. Страшно много българи работят в Азербайджан, в частност в областта на спорта. Моят заместник също е от България. Много добре познавате Марияна Василева. По отношение на министъра на младежта и спорта на България, той неотдавна беше назначен на този пост. Той е много активен, ние се запознахме  на Световното първенство по борба в Сърбия. Сега и тук проведохме една среща. Аз съм му благодарен,  че намери време да се видим, защото знам каква е заетостта на министрите. Той обеща много скоро, буквално този месец, да посети Азербайджан, за да обсъдим по-нататъшното ни сътрудничество", завърши Фарид Гаибов.

Последвайте каналите ни в:

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти