ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Отнеха световна титла на атлет и го наказаха за 3 години за фалшифициране на възрастта

Отнеха световна титла на атлет и го наказаха за 3 години за фалшифициране на възрастта

Лугуелин Сантос от Доминиканската република, сребърният медалист на 400 метра от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., получи тригодишна забрана от Съюза за чиста атлетика (AIU) за фалшифициране на възрастта си, за да участва в Световното първенство за юноши под 2 години в Барселона през 2012 г.

Той беше лишен от златния медал на 400 метра, който спечели на Световното, и периодът му на недопускане е от 11 март 2023 г. до 10 март 2026 г., но поне успя да запази историческия си сребърен медал на 400 метра от Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Според AIU Сантос е признал, че е фалшифицирал рождената си дата, за да се състезава на Световното първенство за юноши през 2012 г. В паспорта му пишеше, че е роден на 12 ноември 1993 г. - докато всъщност той е роден на тази дата през 1992 г. Според правилата на състезанието за 2012 г., юношите трябва да са навършили 18 или 19 години към 31 декември на състезателната година.

Ръководителят на AIU Брет Клотиър каза: “Продължаващите ни разследвания разкриха смущаващо ниво на измама чрез манипулиране на възрастта, което е изкривило резултатите от състезанията по лека атлетика за юноши на най-високо ниво. В този случай световен шампион за юноши е бил коронован несправедливо.”

“Освен това, манипулирането на възрастта повдига сериозни проблеми, които трябва да бъдат разгледани, включително вкоренени култури, които насаждат неподходящи ценности в младите хора, както и предоставяне на средства възрастта на спортистите да бъде променяна в националните документи и, в крайна сметка, за болни AIU заема твърда позиция срещу подобни действия и енергично ще преследва всички такива предполагаеми нарушения“, добави той.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти