ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Алисън Филикс е сред 32-а кандидати за членове на Комисията на спортистите към МОК

Алисън Филикс е сред 32-а кандидати за членове на Комисията на спортистите към МОК

Седемкратната олимпийска шампионка в спринта Алисън Филикс и шампионката по голф от Рио 20216 Инбе Парк (Република Корея) са сред кандидатите за членове на Комисията на спортистите към Международния олимпийски комитет. МОК обяви списък от 32 спортисти, които ще участват в изборите. Те ще се проведат от 26 юли до 11 август по време на Игрите в Париж 2024, а около 10 500 състезатели ще имат право на глас.

Филикс, която вече се отказа от леката атлетика, и Парк, която взе злато, когато голфът се завърна в програмата на Игрите през 2016 година в Рио де Жанейро, са сред множеството олимпийски шампиони, които ще се борят за четири места в Комисията на спортистите на МОК, която е от 100 души.

Руската състезателка на овчарски скок Елена Исинбаева е сред четиримата спортисти, чийто осемгодишен мандат изтича в Париж. Исинбаева запази членството си в МОК и привилегиите си по време на руската инвазия в Украйна и въпреки офицерското си звание във въоръжените сили.

Сред новите кандидати е украинският джудист Георги Зантарая, който предложи всички руски спортисти, които не одобряват войната, да могат да се състезават в олимпийския отбор на бежанците.

Плувците от израелския и палестинския отбор на Олимпийските игри в Токио 2020 съответно Яков Тумаркин и Язан ал Бавваб също са сред кандидатите, плюс седемкратният участник на олимпийски игри по тенис на маса Функе Ошонаике от Нигерия.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти