Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Мирела Демирева: Игрите в Париж може и да са краят

Мирела Демирева: Игрите в Париж може и да са краят

Олимпийската вицешампионка в скока на височина от Рио 2016 Мирела Демирева сподели, че краят на спортната й кариера може да е догодина. Ако зависи от нея, тя би продължила обаче да се състезава и да се развива в сектора още години наред. Демирева, която е в „Клуб 2 м” в скока на височина с личен рекорд от точно 200 см. Софиянката навърши преди дни 34 г., а рождения си ден посрещна у дома, в България. От 2014 г. тя тренира в холандския Зьотермеер, а пред BGathletic.com сподели какви са плановете й за бъдещето и какво й е коствало да е далеч от състезания през 2023 г.

“Годината беше доста трудна, а и, разбира се, много важна година - предолимпийска. Не се справих с предизвикателствата, които имах. Но въпреки това с треньора ми решихме, че може да използваме годината за неща, за които никога не ни стига времето. Детайли, които още от началото, когато дойдох в Холандия, все е трябвало да бързаме, за да ме може да вляза веднага в състезания, да мога да компенсирам всички години на изпуснати ползи, на коригиране на техниката. Но за всеки един спортист е трудна годината, когато не може да стъпи на пистата, за да се състезава. Най-вече емоционално е много трудно. В крайна сметка ние за това тренираме. Когато ходиш всеки ден на стадиона просто, за да тренираш е изключително трудно дори да се мотивираш - знаеш, че целта, която си поставяш, е доста далеч. Но вече съм тук и се справих. Никога не съм вярвала, че мога да изкарам цяла година без да се състезавам, защото аз много обичам да се състезавам. Винаги се състезавам, дори да не съм готова, да не съм във форма - има ли състезание, винаги отивам и участвам”, сподели Демирева.

Скачачката все още няма покрит норматив за Игрите в Париж, но се надява това да се случи: “Все още нямам норматив за Олимпийските игри, защото и предната година не беше лесна. Имах контузия отново, беше след Олимпиадата в Токио... Но вече много се вълнувам - това ще е трета Олимпиада, което е страхотно ако успея да участвам в Париж. Имало е периоди от кариерата ми, в които съм си мечтала за Олимпиада, но тя е била толкова далечна, била е като идеалистична мечта. А аз вече направих две Олимпиади и ще е страхотно да направя още една. Като цяло, много се гордея с дългата си кариера. Много обичам да скачам.

Ще скачам докато мога да скачам, докато това ми носи удовлетворение. Вече съм в края на кариерата си - станах на 34 г., тренирам от 7-годишна, скачам от 15-годишна, до преди няколко години не бях пропускала нито едно голямо първенство. Винаги съм искала така да правя спорт – по начина, по който аз го правя. И още искам във времето да мога да разгърна потенциала си. И, ако мога, наистина да стигна до това заветно спортно майсторство, което искам да стигна. Ще е хубаво.”

Париж 2024 ли ще е краят на атлетическата кариера на Демирева? “Може и да е краят. Зависи как е тялото ми, как е умът ми. Но искам да скачам, още много ми харесва, вярвам, че имам още потенциал, усещам го с всяка една клетка на тялото си. С Рийни (б.а. треньорът й Маринус ван Лювен) работим много върху скока. В момента правя неща, които изобщо не съм могла да правя преди години – като подскоци. Определено съм в една много по-добра форма. Може би това е и опитът, усетът към тялото ми е много по-различен, минала съм цялата тази много тежка работа през годините…”

Яна Касова, bgathletic.com

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти