Брутален случай на расизъм спрямо дете разтърси спортната гимнастика в навечерието на Световното

Брутален случай на расизъм спрямо дете разтърси спортната гимнастика в навечерието на Световното

В навечерието на световното първенство в Антверпен светът на спортната гимнастика отново е разтърсен от грозен случай.

Случай, който е от миналата година, но едва сега излезе наяве и предизвика възмущение.

Предишни години в гимнастиката е имало много скандали, включително и такива за сексуално насилие и психически тормоз, но в центъра на последната афера е - расизмът. За да е още по-грозно, става дума за расизъм, на който е било изложено детето.

Инцидентът е от март миналата година на състезанието Gymstart в Дъблин. Всички деца получиха медал с изключение на едно - чернокожо момиче. Жената, която раздава отличията просто минава покрай нея и я остави без заслужена награда.

Видеото обиколи социалните мрежи преди няколко дни, гледано от милиони хора и беше ясно, че Ирландската федерация по гимнастика не може да замете случая под килима.

Симон Байлс, най-добрата гимнастичка в момента и една от най-великите на всички времена, се погрижи историята да получи още повече гласност.

"Когато се появи това видео, нейните родители се свързаха с мен. Сърцето ми беше разбито. Затова й изпратих кратко видео. Няма място за расизъм в нито един спорт, нито където и да е другаде", написа четирикратната олимпийска шампионка в Twitter.

Ирландската асоциация по гимнастика също излезе с изявление, потвърждавайки, че е получила жалба от родителите на момичето през март 2022 г.

"Беше организирана независима медиация, която доведе до решение, за което двете страни се споразумяха през август тази година. Като част от разследването на инцидента, замесеният служител изрази дълбоко съжаление за грешката и изпрати писмено извинение. Впоследствие момичето получи медала си", се казва в съобщението.

Въпреки това, в интервю за Irish Independent, майката на малката спортистка се оплака, че Ирландската асоциация по гимнастика никога не се е извинила публично и добави, че е докладвала за целия случай Комисията по етика на Световната федерация по гимнастика (FIG).

"Често сме единственото чернокожо семейство на състезания по гимнастика и това, което се случи беше много болезнено за нас. Осем милиона души вече са видели това видео. От Пакистан до Етиопия всички можеха да видят колко грешно беше, но Ирландската асоциация по гимнастика все още не може да го приеме и да се извини", неутешима е майката.

Това доведе до ново съобщение на Алианса, който най-накрая се извини за този скандал в понеделник.

"Това не трябваше да се случва и ние дълбоко съжаляваме за това. През цялото време работихме добросъвестно и с най-добри намерения, опитвайки се да разрешим този много труден и чувствителен проблем. Поднесохме лични извинения след инцидента, тъй като смятахме, че това е най-добрият подход.

Сега знаем, че трябва да направим повече и сме решени да гарантираме, че нищо подобно никога повече няма да се случи. Радваме се, че гимнастичката продължава да участва в състезания и накрая искаме да изясним, че осъждаме всяка форма на расизъм", се казва в изявлението.

btvsport.bg

Последвайте канала ни в

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти