Христо Маринов: Можехме да вземем още две или три квоти

Христо Маринов: Можехме да вземем още две или три квоти

Семьон Новиков е много класен състезател и го е доказвал неведнъж, заяви президентът на Българска федерация по борба Христо Маринов след края на световното първенство в Белград. Националът до 87 кг надви в малкия финал Ислам Абасов от Азербайджан с 6:3 и спечели не само медал, а и олимпийска квота.

"Новиков е много класен състезател и го е доказвал неведнъж. Той претърпя сериозна контузия, но стисна зъби и взе медал и квота. Всичко е добре, когато свършва добре", каза президентът на родната федерация.

Семьон Новиков спечели първа олимпийска квота за България на Световното в Белград
Семьон Новиков спечели първа олимпийска квота за България на Световното в Белград

Маринов добави, че родните национали можеха да вземат още две или три квоти, но това е поправимо в предстоящите квалификации. Изминалото световно първенство бе напълно непредвидимо и гиганти като Риза Каяалп и Артур Алексанян бяха елиминирани от сравнително непознати широката публика съперници.

"Стана тежко състезание, в което имаше много изненади. Видяхте колко фаворити загубиха и финали, и първи срещи. Стана добро, зрелищно състезание. Ние можехме да се представим една идея по-добре и да вземем минимум още 2-3 квоти според мен. За жалост, така се получи, че сме с една и с три медала. Ще пробваме да вземем още квоти на квалификациите", заяви Маринов след края на световния шампионат в Сърбия.

В класическия стил националите се надяваха на още отличия, но различни фактори ги спряха. Кирил Милов, който от година и половина не е излизал извън топ 2 в Европа и света на 97 кг, получи фрактура в стъпалото в навечерието на шампионата. Действащият европейски шампион Едмонд Назарян пък отпадна още в квалификациите на 60 кг, което бе голяма изненада за привържениците на българската борба.

"Еди, за жалост, отпадна още в първия кръг. Не го очаквахме, но това е спортът. Има и такива моменти, но съм сигурен, че той ще се завърне съвсем скоро същият Едмонд Назарян, който познаваме. Кирил Милов е с гипс на крака. Разбира се, че е разочарован, защото (контузията) се случи буквално седмица преди състезанието. Той беше почти сигурен медалист, но така се е случило. Надяваме се да си вземе квотата в квалификациите", продължи Маринов.

Мими Христова спечели бронзов медал от Световното по борба
Мими Христова спечели бронзов медал от Световното по борба

Мими Христова спечели бронзов медал при дамите на 65 кг, въпреки че в ранните схватки от турнира получи жесток удар в носа. Маринов обясни смелостта й да стигне до отличие с това, че борбата просто го изисква от теб – стискаш зъби и излизаш за победа на всяка цена.

"Само я поздравих след състезанието, не сме имали време да говорим. Знам, че носът й е бил ударен. Такъв е нашият спорт – превъзмогваме травми, стискаме зъби и излизаме за победа с цената на всичко", добави той.

Турнирът в Белград започна с отличие за Рамазан Рамазанов на 70 кг, като това бе първи медал за България в свободния стил от осем години насам. За последно Владимир Дубов бе трети на 61 кг в Лас Вегас и заради това постижението на Рамазанов вдъхва надежди за предстоящите европейски и олимпийски квалификации.

Рамазанов спечели първи медал за България на Световното в Белград
Рамазанов спечели първи медал за България на Световното в Белград

"От 2015 година не сме имали медал на световно първенство и това е добър признак. Мисля, че те (борците в свободния стил) трябва да поработят доста сериозно, ако искат олимпийска квота", завърши Маринов.

Квалификациите в олимпийската борба продължават с турнир на европейската зона в Баку  между 4 и 7 април. На 9 май пък стартират световните квалификации в Истанбул.

Последвайте канала ни в

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти