Как Рованпера може да стане шампион още в Чили този уикенд?

Как Рованпера може да стане шампион още в Чили този уикенд?

Кале Рованпера е на път към своята втора поредна титла в Световния рали шампионат (WRC), а тя може да стане факт още този уикенд в рали „Чили“.

Задачата на финландеца обаче няма да е никак лесна, тъй като той ще трябва да спечели с цели 28 точки повече от съотборника си в Тойота Елфин Еванс, за да си гарантира титлата два кръга преди края. В момента разликата между двамата е 33 пункта, а след рали „Чили“ до края на кампанията ще остават 60.

Рованпера обаче ще се нуждае от аванс от поне 61 пункта след рали „Чили“, за да бъде абсолютно сигурен, че ще бъде световен шампион за втора поредна година. Това е така, тъй като има теоретичната възможност Еванс да успее да го изравни до края на сезона и да го победи по тайбрек с повече класирания на подиума.

А за да може Рованпера да увеличи преднината си пред Еванс до заветните 61 пункта той ще преследва задължителна победа в рали „Чили“ и поне класиране в топ 3 в пауърстейджа. Това ще му бъде достатъчно, само в случай, че Еванс не вземе нито една точка от рали „Чили“. Има и още два варианта Рованпера да стане шампион, като те позволяват на Еванс да спечели не повече от 2 точки. При тях Рованпера ще се нужда от спечелването на 29 или максималните 30 точки от уикенда в Чили.

Математически в битката за титлата все още е и пилотът на Хюндай Тиери Нювил. Белгийският състезател в момента изостава с 66 пункта от Рованпера и ще бъде елиминиран от спора за титлата, ако не спечели с поне 7 точки повече от действащия световен първенец.

Ойт Танак пък ще се нуждае от чудо този уикенд, за да съхрани и без това малките си шансове за втора титла живи и след рали „Чили“. Естонският пилот на М-Спорт в момента има пасив от 81 точки и ще трябва да спечели с поне 22 повече от Рованпера, за да остане в борбата за крайния успех.

Рали „Чили“ ще бъде последното макадамово състезание за сезон 2023 в Световния рали шампионат. Последните два кръга за годината – „Централна Европа“ (26-29 октомври) и „Япония“ (16-19 ноември) ще бъдат на асфалт.

Последвайте канала ни в

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти