Иво Ангелов: 10 години без световен шампион при мъжете е твърде много

Иво Ангелов: 10 години без световен шампион при мъжете е твърде много

Десет години без световен шампион при мъжете е твърде дълъг период и е време това да се промени, заяви последният златен медалист за националния отбор Иво Ангелов в интервю за БТА. Той добави, че Едмонд Назарян има потенциала и таланта да вземе титлата в категория до 60 кг класически стил, която започва в петък.

Ангелов стана световен шампион в Унгария през 2013 именно на 60 кг класически стил. В същата година той взе и европейската титла.

Назарян и Милов повеждат националите на Световното по борба
Назарян и Милов повеждат националите на Световното по борба

"Победих, станах световен шампион и чувството бе неописуемо. Зарадвах много хора, които ми вярваха. Десет години минаха неусетно. Сякаш беше миналата година. Много се надявам утре или другиден да чуем българския химн и някой друг борец да ни зарадва. Десет години е прекалено много време без световен шампион при мъжете. Пожелавам успех на нашите момчета – Айк Мнацаканян, Едмонд Назарян също има шансове да стане първи", заяви Ангелов за БТА.

Бившият национал добави, че не се е чувал с момчетата в класическия стил и предпочита да не ги разсейва.

Иво Ангелов сложи край на кариерата си
Иво Ангелов сложи край на кариерата си

"Гледам да не притеснявам хората. Това са излишни емоции за спортистите. Просто им поvелавам успех и това е. Не искам да ги натоварвам психически, важно е да излязат и да дадат максимума от възможностите си", продължи Ангелов.

"Жалкото е, че един от лидерите в класическата борба Кирил Милов, който последните години винаги се връща с медали и е два пъти европейски шампион и два пъти световен вицешампион, се контузи в последния момент. Напълно е възможно е Еди да стане световен шампион, защото има потенциал и талант. Много е важно да вземат визи за Олимпийските игри в Париж".

След края на кариерата си Ангелов се зае с борбата в Перник и в момента КБ "Миньор" е един от клубовете в България с най-много подрастващи в залата.

"Организираме четири турнира в годината, от които два са много големи. Работим с подрастващите, защото те са бъдещето. Трябва им стабилна основа и се надявам след отсяването да останат повече дечица, които са тренирали в нашия град. Започваме да тренираме деца от 5-годишни. Силно казано е борба на тази възраст, просто идват в залата да се забавляват, да правят акробатики, кълбенца и други. Имаме дечица и от спортното училище в Перник, които тренират двуразово. През тази година Данимир Йорданов стана балкански шампион във възрастова група до 15 години, а Калоян Борисов стана втори на Балканиадата. Имаме участници на европейски първенства и съм сигурен, че вървим в правилната посока", каза още той.

"Децата трябва да спортуват, а не да бъдат вкъщи пред телефоните и компютрите. Трябва да имат физическа култура, защото спортът дава много".

Източник: БТА

Последвайте канала ни в

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти