Гледай на живо

"Черно-бялата" Коледа отново събра всички локомотивци

Танка от Русия и още двама олимпийски шампиони повеждат отбора с неутрален статут на Световното по борба

Танка от Русия и още двама олимпийски шампиони повеждат отбора с неутрален статут на Световното по борба

Олимпийските шампиони Абдулрашид Садулаев, Заурбек Сидаков и Завур Угуев са сред големите имена от Русия, които ще се състезават с неутрален статут на започващото тази седмица световно първенство по борба свободен стил в Белград. То е и първа олимпийска квалификация.

Всеки от представителите на Русия бе одобрен за участие на финалите след задълбочена проверка от международната федерация. UWW изследва бекграунда и профилите в социалните мрежи на общо 235 спортисти от страната и от Беларус, чиито асоциации са с отнети лицензи заради войната в Украйна.

Всички състезатели от Русия и Беларус ще се състезават без национални флагове и такива няма да бъдат поставяни на церемониите по награждаване. Химните също са забранени.

С неутрален статут ще се състезават и борците от Индия, след като UWW суспендира и тази федерация заради вътрешния скандал със сексуален тормоз към националки.

Садулаев, популярен като "Танка от Русия", е двукратен олимпийски шампион от Токио и от Рио де Жанейро. Той има и по четири титли от европейски и световни първенства, като последните две от всеки турнир бяха спечелени на 96 кг. Руснакът ще се бори в Сърбия именно в тази категория, където ще се включи българският национал от "Юнак-Локомотив" (Русе) Ахмед Батаев.

Сидаков, шампион от Токио и двукратен световен първенец, ще се състезава на 74 кг срещу Али-Паша Умарпашаев. Угуев, също със златен медал от Япония и два от световни финали, ще се бори на 57 кг срещу Георги Вангелов. Двамата българи са съотборници на Батаев в русенския клуб

Участници от страна на Русия в отбора на неутралните спортисти:
57 кг - Завур Угуев
61 кг - Абасхаджи Магомедов
65 кг - Шамил Мамедов
70 кг - Евгений Жербаев
74 кг - Заурбек Сидаков
79 кг - Ахмед Усманов
86 кг - Арслан Багаев
92 кг - Магомед Курбанов или Владислав Валиев
97 кг - Абдулрашид Садулаев
125 кг - Абдула Курбанов

Последвайте канала ни в

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти