Бътън: В началото мислех, че е грешка да се присъединя към НАСКАР проекта

Бътън: В началото мислех, че е грешка да се присъединя към НАСКАР проекта

Световният шампион във Формула 1 за 2009 година Дженсън Бътън ще запише своето второ участие в „24-те часа на Льо Ман“ по-късно днес. Британецът ще бъде един от тримата пилоти на автомобила от НАСКАР, който ще се състезава в класическото френско състезание.

Той ще дели колата с №24 със седемкратния шампион в НАСКАР Къп Сериите Джими Джонсън и с победителя в „24 часа на Льо Ман“ от 2010 година Майк Рокенфелер. И тримата бяха потвърдени като пилоти на колата в края на месец януари.

В последните часове преди старта на състезанието, което ще започне днес в 17:00 часа българско време, Бътън говори пред медиите и сподели, че в началото е смятал, че е грешка да се присъединява към този проект. Той обаче добави, че сега харесва да кара тази кола.

Промениха правилата за колата от НАСКАР на "24 часа на Льо Ман"
Промениха правилата за колата от НАСКАР на "24 часа на Льо Ман"

„Забавно е, защото за първи път карах колата на „Дейтона“ и в първите пет обиколки си мислех, че това е най-голямата грешка в моя живот. Но с времето започваш да свикваш, свикваш с теглото, свикваш с размерите на колата, но също така аз не бях карал две години и половина, което за състезателен пилот е много време. Така че ми отне време да свикна, но сега обичам карането.

„Колата е много забавна за каране, щом свикнеш с теглото ѝ. В повечето състезателни коли натискаш педала на спирачките рязко и постепенно го отпускаш. Но тук го натискаш и го държиш здраво натиснат до самия завой. В завоите „Порше“ се вижда как шасито се пързаля при смяната на посока на движени. Също така се вижда и колко агресивни сме ние. В завоите има презавиване, а през бордюрите колата е много забавна“, каза Бътън.

Кола от НАСКАР оставила Бътън без думи
Кола от НАСКАР оставила Бътън без думи

Сходно мнение изказа и Рокенфелер, който заяви, че моделът Camaro ZL1 не може да се сравни с нищо друго, което той е карал.

„Колата е бърза, но ти трябва сила, за да я караш. Тежка е, но е забавна за каране. Ако гледате онборд кадрите, ние се борим с колата, докато другите дават пълна газ, ние се забавляваме с дрифта“, каза германецът, който през 2010 триумфира в „24 часа на Льо Ман“ като пилот на Ауди.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти