Борците на ЦСКА с отборната титла при мъжете

Борците на ЦСКА с отборната титла при мъжете

Борците на ЦСКА взеха отборния трофей на държавния шампионат по класическа борба във Враца, като спечелиха 5 титли и завършиха на върха с 205 точки. Втори е съставът на домакините от „Ботев-93“ (Враца) с 200 т., а трети - „НСА – Васил Левски“ със 148 т.

Състезателят на „червените“ Айк Мнацаканян ликува при 77-килограмовите и взе приза за най-техничен състезател. На финала бронзовият медалист от световни и европейски първенства взе титлата без да даде точка на съперниците си, като на старта се наложи над Илко Борисов (Плевен) с 8:0, после преодоля и Илиян Василев също с 8:0, на полуфинала срази Михаил Махарадзе с 5:0, а на финала грабна успеха срещу Атанас Колев (НСА), 8:0.

Наградата за най-резултатен борец получи Йоан Димитров, който ликува при 87-килограмовите. В решителнаха схватка състезателят на „Ботев-93“ (Враца) победи Семен Новиков (ЦСКА) с 3:2, с което взе реванш за загубата си от европейския шампион от 2020-а на зимния шампионат.

По пътя до финала Димитров даде само 2 точки на съперниците си. В първата среща надви Атанас Иванов (НСА) с технически туш 10:2, а на полуфинала се справи и с Христомир Пиронков – 11:0.

Кирил Милов преодоля конкуренцията в своята категория до 97 кг. Съперникът му на финала - Захари Зашев не излезе поради лекарска забрана. Но преди това европейският шампион и втори в света победи с технически туш Михаил Мелехов, а след това тушира и Валери Алексиев на полуфинала.

При 63-килограмовите пък ликува Абу-Муслим Амаев. На финала бронзовият медалист от Евро 2023 преодоля в оспорвана битка Августин Спасов – 8:6.

За отбора на ЦСКА титла донесе и Иво Илиев. Бронзовият медалист от европейското до 23 г. преодоля в решителнаха схватка съотборника си Илия Мустаков с 2:1. Злато за „червените“ взе и Дейвид Димитров след оспорвана битка със Стоян Кубатов (“Ботев-93”, Враца) – 6:6.

До финала Димитров, който е носител на златния пояс „Никола Петров“ от 2021-а, победи Константин Стас (4:0) и Стоян Илиев с технически туш.

Утре е надпреварата в свободния стил. Схватките започват от 10 часа. И ще бъдат предавани на живо на сайта на БФ Борба.

В неделя отличията ще си оспорват жените.

Снимка: БФ Борба, Start-Photo.bg

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти