Еспаргаро пропуска и Гран При на Италия

Еспаргаро пропуска и Гран При на Италия

Сезон 2023 в MotoGP за Пол Еспаргаро започна с много тежка катастрофа още във втората свободна тренировка за Гран При на Португалия. След падането си на „Портимао“ испанецът имаше фрактура на гръден прешлен, фрактура на челюстта и натъртване на белите дробове.

След тези тежки травми пилотът на Tech3 ГАСГАС прекара известно време в болницата, след което се прибра в дома си, за да продължи възстановяването си. Самото възстановяване върви много по-добре от очакваното и наскоро Еспаргаро призна, че може да се завърне в MotoGP още в Гран При на Италия в края на тази седмица.

Пол Еспаргаро е обмислял да се откаже от MotoGP след падането в Португалия
Пол Еспаргаро е обмислял да се откаже от MotoGP след падането в Португалия

По-рано днес екипът на Tech3 ГАСГАС обаче обяви, че испанецът няма да кара на „Муджело“, където мястото му отново ще бъде заето от тестовия пилот на КТМ Йонас Фолгер. Германският състезател кара вместо Еспаргаро от Гран При на Америките в Остин и в трите уикенда, в които участва, той има две влизания в зоната на точките. Това се случи в Остин, където Фолгер завърши 12-ти и във Франция, където германецът се класира на 13-то място.

Надеждите на Tech3 ГАСГАС са Еспаргаро да се завърне на борда на своя RC16 в следващите седмици, а това може да се случи в Германия или Нидерландия. Състезателният уикенд на „Заксенринг“ ще бъде в края на другата седмица, а този на „Ассен“ ще е седмица по-късно.

След тази серия от три поредни старта (Италия, Германия и Нидерландия) MotoGP ще излезе в лятна пауза, която ще приключи в началото на август с Гран При на Великобритания. Състезателния уикенд на „Силвърстоун“ ще се проведе от 4 до 6 август. Първоначалното лятната пауза в кралския клас не трябваше да бъде толкова дълга, тъй като между 7 и 9 юли трябваше да се проведе и дебютната Гран При на Казахстан, която обаче беше отменена, тъй като строителството на пистата „Сокол“ се забави твърде много.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти