Никола Цолов завърши 15-ти в първото състезание в Барселона

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов се класира на 15-то място в първото състезание от петия състезателен уикенд за годината, който се провежда на пистата „Каталуния“ край Барселона.

Българския лъв стартира от 19-та позиция на старта, след проблемите си в квалификацията вчера и в спринта до първия завой спечели две позиции. Още преди края на първия тур обаче той бе изпреварен от Никита Бедрин, а малко след като това се случи на пистата бе изкарана колата на сигурността. Състезанието бе възобновено в началото на петата обиколка, когато Никола загуби позиция и от Джони Едгар, за да се върне на 19-то място.

Последва един сравнително спокоен период от състезанието, в който пилотите поддържаха разликите помежду си и нямаше много атаки. Това обаче се промени малко след средата на дистанцията от 21 обиколки, когато в челото на колоната имаше размени на позициите и контакти между отделни пилоти.

След тях Никола се изкачи на 16-то място, а на трасето за втори пъти излезе автомобилът на сигурността. След неговото оттегляне в края на 18-я тур българският пилот на АРТ Гран При бе изпреварен от Кайо Колет, но почти веднага си върна позицията от бразилския си съперник.

В началото на предпоследната обиколка Колет пробва нова атака срещу Цолов в спирането за първата крива и затвори траекторията пред българина, който трябваше да върне газта, за да остане в границите на пистата. Това позволи на Хю Бартър и Кейлън Фредерик да атакуват Цолов, който загуби позиция от бившия си съотборник Бартър, но успя да задържи настоящия си съотборник Фредерик зад себе си.

В крайна сметка Никола пресече финалната линия на 17-то място, но заради наказанията на Бартър и Габриеле Мини се класира 15-ти. Бартър бе санкциониран с 5 секунди, тъй като не спази инструкцията на рейс директора за безопасно връщане на пистата още в първия завой на състезанието. Мини пък бе наказан с 10 секунди заради контакта му с Кристиан Менсъл, който доведе до втората кола на сигурността.

Цолов теоретично може да спечели още една или дори две позиции след финала, тъй като комисарите тепърва ще разследват Колет за същото нарушение, за което наказаха Бартър. Отделно завършилият на петото място Пол Арън ще бъде разследван за изблъскването на Себастиан Монтоя извън пистата. Разликата между Цолов и Арън е 8.3 секунди, а тази между Цолов и Колет е само 0.5 секунди.

Победата днес бе за пилота на Према Зак О'Съливън, който стартира първи и практически води от старта до финала на състезанието. Втори финишира Люк Браунинг, който в един момент бе много близко и дори пробва атака срещу водача, но тя бе парирана, а тройката допълни Леонардо Форнароли.

В генералното класиране лидер с 80 точки продължава да бъде четвъртият от днес Габриел Бортолето, втори с пасив от 24 пункта е Мини, а тройката с изоставане от 31 от лидера допълва вторият съотборник на Никола Цолов в АРТ Гран При Грегоар Соси. Швейцарецът днес стартира трети, но потъна до деветото място на финала след няколко пилотски грешки.

Българския лъв Никола Цолов продължава да е без точки на своята сметка от началото на сезона, като в генералното класиране той заема 19-то място. Българинът е най-предно класираният пилот с нулев точков актив.

Петият кръг за годината във Формула 3 приключва утре с основното състезание, което ще стартира в 10:55 часа българско време и ще бъде с продължителност от 25 обиколки. В него Никола Цолов отново ще стартира от 19-то място на стартовата решетка.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти