Министър Лечева награди грациите и Йоана Илиева

Министърът на младежта и спорта Весела Лечев награди шампионките и медалистките от Европейското първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан) и европейската шампионка по фехтовка до 23 години Йоана Илиева.

На шампионата в Баку, Азербайджан, българските гимнастички спечелиха отборната титла и още дванайсет отличия.

Почетни плакети получиха абсолютните европейски шампионки от ансамбъла за жени Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова, момичетата от ансамбъла за девойки в състав Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова, които станаха шампионки на финалите с пет въжета и с пет топки, а освен това имат и сребърни отличия в многобоя.

България в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени защити отборната си титла от Тел Авив 2022. Лидерките на националния тим Калейн и Николова взеха по четири медала в Баку. Боряна Калейн има злато в многобоя, злато отборно, сребро на бухалки и бронз на обръч, а Николова злато отборно, бронз в многобоя, сребро на финала на топка и бронз на лента. Дебютанката Ева Брезалиева завоюва сребро на финала на лента.

Отличени бяха и треньорите Весела Димитрова, Михаела Маевска, Ясена Стойнева, Бранимира Маркова, Валентина Иванова, Марияна Памукова, Кристина Илиева, Жанина Иванова и Ивайло Воденов (фехтовка).

„Днес награждаваме много успешни състезатели. Нашите момичета записаха нова златна страница за българската художествена гимнастика, постигайки големи постижения на европейското първенство. Много труд и усилия са необходими, за да бъдат спечелени тези отличия. Трудно е да си представи човек как преминава едно тяхно ежедневие. Вие сте достоен пример за бъдещите поколения и за всички подрастващи. Поздравявам треньорите, специалистите и ръководството на федерацията, защото без техните усилия и помощ тези успехи няма как да бъдат постигнати“, каза министър Лечева.

Министърът на младежта и спорта награди и Йоана Илиева и треньора Ивайло Воденов за титлата на сабя на Европейското първенство по фехтовка до 23 години в Будапеща, Унгария.

„Поздравления за този успех. Последните, които ни правеха горди в българската фехтовка бяха братя Етрополски. Сега имаме нов голям талант. Сигурна съм, че усилията, които полага федерацията, ще се увенчаят с медали и нови постижения“, заяви Лечева.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти