Първият иракчанин в UFC оглавява бойна галавечер този уикенд

Първият иракчанин в UFC оглавява бойна галавечер този уикенд

За първи път в историята на най-елитната ММА организация в света UFC иракчанин ще оглави бойна галавечер. Първият и единствен роден в Ирак боец в UFC Амир Албази ще премери сили с Кай Кара-Франс в неделя (04.06) в главна битка на събитието UFC on ESPN 46.

Амир Албази - Принца има 16 победи и само 1 загуба в професионалната си ММА кариера. В UFC той има 4 поредни победи, като 3 от тях постига без да се стига до съдийско решение. Сега той е на крачка от това да изпълни една от мечтите си и да е първия иракчанин в битка за титла в UFC. За да стигне до сблъсък с шампиона при 56-килограмовите Брандън Морено, Принца трябва първо да се справи с Кара-Франс. Схватката ще бъде трудна, но той е имал и по-трудни в живота си.

Семейството на ММА боеца бяга от родния му град Багдад, за да избяга от авторитарния режим на Садам Хюсеин и емигрира в Швеция. Като дете Албази се захваща с Бразилско жиу-жицу. Той споделя, че благодарение на спорта, проблемите по улиците на стокхолмското предградие Бреданг са останали далеч от него.

На 14 години той открива ММА и започва да тренира активно този бързо набиращ популярност спорт. За да бъде допускан на състезания по смесени бойни изкуства, той лъже за възрастта си, като се представя за пълнолетен. Когато преминава от аматьори към професионалисти, той се мести да живее в Лас Вегас, за да провежда по-качествена подготовка.

“Чувствам огромна отговорност като единствения представител на Ирак в UFC. Бия се за родината ми и целия арабски свят. Много араби, които заминават на Запад, забравят за корените си, но трябва да е обратното. Арабските традиции и ценности ме направиха това, което съм”, споделя Албази пред BBC.

Боецът от категория муха разкрива пред британската медия също, че планира някога да се завърне в родината си, за да развива ММА школите там.

“Всички иракчани са с шампионско сърце и боят им идва отвътре. Трябва им подкрепа и нужните условия, за да тренират”

Албази и Кара-Франс ще бъдат подгрявани от битки между ветерани и изгряващи звезди в организацията. Бойната галавечер от Лас Вегас ще бъде излъчвана по MaxSport 2 от 04:00 часа в неделя (04.06).

Ето кои са останалите срещи от бойната карта:

Алекс Касерес - Даниел Пинеда

Джим Милър - Джаред Гордън

Тим Елиът - Виктор Алтамирано

Карин Силва - Келтий Соуса

Абубакар Нурмагомедов - Елизеу Залески дос Сантос

Джон Кастенеда - Матеус Мендонца

Андрей-Арловски - Донтейл Майес

Елис Рийд - Джин Ю Рийд

Даниел Сантос - Джони Муньоз

Дамон Блекшиър - Луан Ласерда

Филипе Линс - Максим Гришин

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти