Красимир Дунев: Представянето на Световната купа във Варна е уникален успех за нас

Красимир Дунев: Представянето на Световната купа във Варна е уникален успех за нас

Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев заяви, че е изключително щастлив от представянето на националите на Световната купа по спортна гимнастика във Варна.

България завоюва три отличия, след като Еди Пенев стана шампион на земна гимнастика, а Йордан Александров взе среброто на финалите на успоредка и на висилка.

"За медала на висилка, определено моя уред, исках да чуем химна, но аз съм изключително доволен, радостен. Първо от представянето на нашите състезатели - три медала, един златен и два сребърни, това не се е случвало откакто организираме и провеждаме Световната купа във Варна, така че това е един уникален успех за нас и показва, че наистина вървим напред и нагоре. Също така благодаря на публиката. Наистина имаше толкова много зрители и съм благодарен, че напълнихме залата този път", каза Красимир Дунев след състезанието.

"Продължаваме напред. Предстои ни Световна купа в Осиек след десет дни, така че момчетата наистина показаха едно невероятно ниво. Бориха се мъжки, показаха едни много конкурентни съчетания. Йордан Александров и двата дни и на двата уреда си изигра перфектно съчетанията, Еди Пенев невероятно на земя, златен медал. Божидар Златанов е дебютант. Той е млад гимнастик, с много потенциал и много талант. Направи малка грешка на успоредка, но нека това да го мотивира и да го учи занапред как трябва да се състезава. Това е голям успех за нас. Наистина е специално за него, за първа година играе при мъжете. Така че да направиш два финала си е огромен успех. Наистина боли, не можа да стигне до медала, но направи малки грешчици и затова той не вземе медал", добави президентът на централата.

Димитър Димитров не успя да изпълни и двата си прескока, което му отреди шестото място с резултат 13.399 точки.

"Димитър Димитров имаше голям шанс. Всички знаем, той на три европейски първенства е финалист на прескок, това е неговият уред. За съжаление, направи грешка и то доста фатална грешка, която го изкара от отличията. Можеше да вземе медал, но нека това така да му е една поука занапред да даде повече от себе си на тренировки, за да се получава и на състезание", каза още Дунев.

България имаше и една представителка при жените - Никол Стоименова, която се класира осма на финала на греда.

"Бъдещето е пред нея. На Европейското първенство в Анталия преди месец тя се състезаваше за първи път, това й е второто състезание при жените . . . младо момиче, много талантливо, много упорито и наистина има голям потенциал и бъдеще пред нея. Дано да е жива и здрава и продължаваме напред", добави олимпийският вицешампион на висилка.

България вероятно ще бъде домакин на Световна купа и догодина за осми пореден път.

"За Световната купа догодина вече документите са пуснати. Очаквам потвърждение от Международната федерация и дано се случат нещата", каза Красимир Дунев.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти