Вести с безпроблемна втора победа за годината във Формула 2

Вести с безпроблемна втора победа за годината във Формула 2

Фредерик Вести спечели своята втора победа от началото на сезона във Формула 2, след като триумфира в основното състезание от шестия кръг за годината, който се проведе в Монако.

Датският пилот, който е част от академията за млади пилоти на Мерцедес, стартира от полпозишъна и напълно контролира развоя на надпреварата, която бе спряна за близо половин час малко след средата ѝ. Причината за спирането бе тежкият инцидент на Джак Дуън (Виртуози) на третия завой.

Австралиецът загуби контрол над своя болид в завоя „Масне“ и се удари тежко в предпазните мантинели, които трябваше да бъдат ремонтирани, което бе и причината за спирането на надпреварата. Повторенията показа, че катастрофата на Дуън започна още в предходната обиколка, когато той докосна стената на изхода от комплекса край басейна и това доведе до отчупване на предното му крило и задното ляво окачване. Самото окачване се счупи напълно в бързия завой „Масне“ и австралиецът нямаше никакъв шанс да овладее своя болид.

Първоначално на пистата бе изкарана колата на сигурността и това бе използвано от Вести, Виктор Мартинс, Тео Пуршер и голяма част от лидерите, за да направят своето задължително спиране в бокса. Малко след като те се върнаха на трасето бяха показани и червените флагове.

След подновяването на състезанието Вести продължи да контролира събитията и в крайна сметка спечели с аванс от 2.5 секунди пред Пуршер. Трети финишира Зейн Малони, а топ 5 допълниха Ричърд Вершоор и Денис Хаугер. Норвежецът беше един от най-големите печеливши от инцидента на Дуън и колата на сигурността, тъй като тя му позволи да се изкачи на петото място, след като потегли чак 17-ти.

Шести и седми завършиха Куш Майни и Роман Станек, а Мартинс завърши чак на осмото място, след като бе наказан да премине през бокса, тъй като игнорира жълтите флагове след инцидента на Дуън. Последните точки днес бяха за Джак Крауфорд и победителят от вчерашния спринт Аюму Иваса, които бяха сред губещите от колата на сигурността.

Двамата бяха направили своите спирания преди неутрализирането на надпреварата, а при нейното спиране останаха заклещени точно зад автомобила на сигурността. Те бяха пуснати да изпреварят колата на сигурността преди рестарта, но той дойде твърде бързо след това и реално те изкараха цялата втора половина на дистанцията на над 20 секунди зад първите осем.

С победата си днес Вести излезе начело в генералното класиране във Формула 2, където с 89 точки той води с 5 пред Пуршер. Трети с 69 пункта е Иваса.

Сезон 2023 във Формула 2 продължава идната седмица със състезанията на пистата „Каталуния“ край Барселона.

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти