Иваса с трета победа за сезона във Формула 2

Иваса с трета победа за сезона във Формула 2

След нулевия уикенд, който записа в Баку преди месец Аюму Иваса се върна към силните си резултати от началните етапи на сезон 2023 във Формула 2, след като спечели спринтовата надпревара по улиците на Монте Карло.

Японският състезател на ДАМС започна състезанието от втората позиция на стартовата решетка и запази мястото си в първите метри на надпреварата. След тях начело бе стартиралият от полпозишъна Исак Хаджар (Хайтек), който с лекота поведе след първия завой.

Още във втората обиколка обаче състезанието бе неутрализирано с кола за сигурност, която бе изкара на пистата след една верижна катастрофа на шикана след тунела в първия тур. При рестарта в началото на шестата обиколка дойде и повратният момент в състезанието, тъй като колата на Хаджар се повреди, а това позволи на Иваса да поведе.

До финала японецът наложи едно непосилно за своите преследвачи темпо и въпреки още едно излизане на колата за сигурност в последната третина на дистанцията от 30 обиколки той спечели с цели 6.6 секунди преди Джехан Дарувала (МП Моторспорт). Подиумът в първия старт за уикенда в Княжеството допълни вторият пилот на Хайтек Джак Крауфорд, за когото това е второ поредно трето място в спринт.

Точки от днешния старт взеха още Ричърд Вершоор (Ван Амерсфоорт), Зейн Малони (Карлин), Джак Дуън (Виртуози), Виктор Мартинс (АРТ) и Тео Пуршер (АРТ). Дуън е и пилотът, който взима бонус точката за най-бързата обиколка, която той записа в 28-я тур на състезанието.

С победата си днес Иваса се върна на първото място в генералното класиране във Формула 2, в което той води с 68 точки и има аванс от само две пред втория Пуршер. Трети с 64 пункта е Фредерик Вести (Према), който днес завърши на деветото място.

Датчанинът обаче ще се цели в големите точки в утрешната основна надпревара, в която той ще стартира от полпозишъна. Основното състезание по улиците на Монте Карло ще стартира в 10:40 часа българско време, а то ще бъде с продължителност от 42 обиколки и ще включва едно задължително влизане в бокса за смяна на гуми.

Последвайте канала ни в

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти