Кметът на Пазарджик Тодор Попов: 5 от 6 трофея във волейбола не ме удовлетворяват

В последните години Пазарджик се утвърди като град с отношение към спорта, след като възроденият волейболен Хебър стана доминант в България след 5 трофея от 6 възможни само в рамките на 2 сезона, а футболният намери място в елита. А когато един областен град развива спорта си, най-често основна роля за това играе кметът. 

Такъв е случаят и с този на Пазарджик – Тодор Попов, който участва дейно в процесите, касаещи спорта. 

Градоначалникът говори за „Тема Спорт“ по всички важни въпроси, касаещи Хебър. 

Интервюто се проведе преди освобождаването на Камило Плачи от волейболния тим.

Хебър се раздели с Камило Плачи
Хебър се раздели с Камило Плачи

Г-н Попов, в разгара на сезона във футбола сме, волейболният шампионат свърши и със сигурност емоциите са на високо ниво при вас. Да започнем с футбола, където Хебър е на предпоследното място в първенството. Как оценявате развитието на отбора?

- Преди да отговоря, ще отворя една скоба. В Пазарджик развитието на спорта е приоритетна общинска политика. Спортът и културата като основни инструменти за развитие на манталитет и традиции са много важни за града. Правим го 16-17 години и ще продължим, защото е важно. Имаме 3 представителни отбора в трите най-популярни колективни спортове – волейбол, футбол и баскетбол. Специално за футбола годината беше, как да я нарека, междинно-динамична година. Когато влязохме в Първа лига, не бяхме готови от всяка една гледна точка. Нито имахме бюджет, нито състезатели за елита, нито треньор. Направихме една заигравка с едни италиански партньори, които бързо-бързо разбрах, че

са въздух под налягане

Взехме решение да си вземем довиждане с тях. И решихме със собствени сили да опитаме да свършим това, че да останем в Първа лига. Междувременно си направихме стадиона. В момента слагаме новото осветление, стълбовете от Гърция дойдоха. Материалната база я затваряме и насочваме усилията към това да останем в елита, защото Пазарджик заслужава. Първо, защото имаме наш стадион, който отговаря на всички изисквания. Второ, защото има традиция във футбола и имаме публика. Ние всички неща ги правим за хората. И трето, защото сме финансово обезпечени. Нямаме нито един лев задължения към никого – нито към държавата, нито към НАП, нито към футболисти, нито към треньори. За разлика от други клубове, дори водещи такива, да не влизам в темата, но които имат огромни проблеми в това отношение. Направихме така, че сменихме доста треньори и състезатели. Но с избора на Любослав Пенев като вариант, смятам, че той ще направи необходимото да останем в елита. Любо е нахъсвач, има манталитет. И отборите му винаги са играли добър футбол.

Любо Пенев се разбрал "пичовски" с кмета на Пазарджик
Любо Пенев се разбрал "пичовски" с кмета на Пазарджик

Отваряте темата с Пенев. Искате ли да остане в дългосрочен план, каква е договорката?

- Дали Любослав Пенев ще остане в Пазарджик

зависи само от него самия

Имаме уговорка с него до края на сезона. Ако той успее да ни спаси, ще седнем и ще говорим за следващия сезон. Ние пичовски сме си казали, че ако той получи по-добро предложение, което няма как да не се случи, защото Любослав Пенев е добър треньор, може би е в първата тройка на България, ние няма да му пречим.

Стадионът кога ще бъде готов изцяло. Може би и това, че домакинствахте на Националния стадион също се отрази. Дори малко несериозно беше Хебър да приема мачове в София.

- В първия полусезон аз самият държах да домакинстваме на „Васил Левски“, защото момчетата заслужаваха да играят на Националния стадион. Това се оказа вместо плюс - минус. Защото две трети от момчетата бяха виждали Националния стадион само по телевизора. И излизайки там, това имаше обратен ефект. Няма какво да си кривим душата, 90% от футболистите нямаха манталитета да играят в Първа лига, но с това разполагахме тогава. Не искам да звучи каро оправдание, но осветлението се забави, защото стълбовете се забавиха. Те са с височина от 35 метра. Осветлението ще е

най-доброто в България

Ние сме единствените, които си поръчаха чисто ново осветление, австрийско с 10 години гаранция, съобразено специално и само за нашия стадион. И нашите гръцки партньори бяха объркали стълбовете, та трябваше да ги правят два пъти. До 10 дни осветлението ще е готово.

Спортът, който ви легна на сърцето в последните години, е волейболът. Там беше загубена титлата. Каква се случва с Хебър, защото всички в момента казват „Чакаме кметът да реши“.

- (Смее се.) Считам, че покрай нас всички други отбори вдигнаха нивото. Ние подействахме като катализатор за това те да се опитват да се състезават с нас и да искат да ни побеждават. Което е прекрасно за волейбола. Такъв сезон не е имало, откакто има шампионат в България. Радвам се на всички, на Левски например, защото младите момчета там след 2-3 години ще са гръбнак на националния отбор. Във финалната плейофна серия смея да твърдя, че не Нефтохимик беше по-силен от нас, просто ние бяхме много слаби. Момчетата си играха тяхната игра, но ние бяхме безобразни. Нещата се объркаха още в първите мачове в Бургас. Тази загуба я приемам като

логичен завършек на една крива година

която имахме като клуб. Не може да си с претенции за най-добър в България и да завършиш сезона с 10 загуби. Не можем да печелим купи с някакви случайности или с индивидуална игра на един-двама… Този проект за мен е важен и скоро ще разберете, че Хебър ще бъде два пъти по-силен следващия сезон. Не ме питайте за имена, защото имаме традиция и клубът си обявява всичко на официалната страница. Мога да кажа едно – има някои състезатели, които са преминали зенита на своята спортна възраст и няма как да продължат в отбор като нашия оттук нататък.

Каква ще бъде целта следващия сезон, особено без участието в Шампионска лига?

- Да, но ще участваме за Купа CEV, което ни е важно. Хебър е отбор, създаден да побеждава. Спортът е резултативна дейност и аз не мога да бъда недоволен, защото за 2 години от 6 трофея спечелихме 5. Но това не ме удовлетворява. Ние не можем да губим шампионска титла. И то да се бием сами. Аз съм максималист в това отношение – правя най-доброто, но искам всичко. Затова ще привлечем състезатели, които имат тоя манталитет, които не ги е страх и всеки мач излизат за победа. Не може да си отбор с претенции и да падаш от такива, които са

с три класи под теб

това не е сериозно.

Остава ли бюджетът такъв, какъвто беше миналата година предвид загубата във финала на първенството? Казахте, че ще се привличат сериозни състезатели.

- Не можеш да вземеш силни играчи без пари. Бюджетът ще бъде увеличаван поетапно всяка година, за да ставаме по-добри и по-добри. Аз съм го казал - искам да играем четвъртфинали и полуфинали на Шампионска лига. Така че всяка година ще повишаваме бюджета.

Отворихте дума и за третия колективен спорт. Целта е Хебър да играе в Националната баскетболна лига. Как го виждате като срок?

- Там направиха добър колектив и считам, че до една година можем да направим отбор, който да играе професионален баскетбол. В Пазарджик държим на едно нещо – на коректността, независимо дали е към треньори, състезатели или публика. Затова Хебър вече е марка на качество и коректност. И тук това е важно за всичко. Защото волейболният, футболният и баскетболният

гугъл действа безотказно

Ако си извъртял един състезател или треньор, това ще го разбере цяла България. Но също така ще разбере, ако си бил коректен, точен и възпитан. Нашата цел е и в баскетбола да направим необходимото да играем в елита. Имаме и условията. Няколко състезатели ни трябват, имаме и треньор, който може да направи това, което искаме всички.

Петър СТОЯНОВ, “тема Спорт”

Последвайте канала ни в

Снимки: Startphoto

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти