AI побеждава професионaлни покер играчи

AI побеждава професионaлни покер играчи

Победата на изкуствения интелект над професионалните играчи на покер се смята за повратен момент, както за онлайн покер варианта така и в традиционната версия на играта, тъй като компютърът се научава успешно да мами хората. 

Изкуственият интелект достигна нов момент в развитието си, като програмата победи четирима професионални играчи в турнир по покер, продължил 20 дни. Libratus, програма за изкуствен интелект, разработена от екип изследователи в университета Carnegie Mellon, се справи с Донг Ким, Джими Чоу, Даниел Макоули и Джейсън Лес на no-limit Texas Hold'em в казино в Питсбърг, като в крайна сметка взе 1,76 млн. долара (1,4 млн. паунда) в чипове. 

Резултатът беше обявен за изключително важен за развитието на изкуствения интелект, а съавторът на Libratus Туомас Сандхолм заяви: 

"Способността на най-добрия изкуствен интелект да прави стратегически разсъждения с несъвършена информация вече надминава тази на най-добрите хора."

Човешките му противници споделяха бележки, за да разкрият слабостите на Libratus, но AI ставаше все по-силен с напредването на турнира. 

"След края на играта всеки ден един мета алгоритъм анализираше какви дупки в стратегията на Libratus са открили и използвали професионалистите", обяснява Сандхолм.

"След това той приоритизира дупките и всяка вечер алгоритмично закърпваше трите най- добри с помощта на суперкомпютъра.”

"Това е много по-различно от начина, по който обучението е било използвано в миналото. Обикновено изследователите разработват алгоритми, които се опитват да се възползват от слабостите на противника. За разлика от тях, тук, ежедневното подобрение е свързано с алгоритмично отстраняване на дупки в собствената ни стратегия".

Чоу описва ситуацията от гледна точка на хората.  

"Ботът става все по-добър и по-добър всеки ден", казва той. 

"През първите няколко дни имахме големи надежди, че ще победим. Но всеки път, когато откриехме слабост, той се учеше от нас и тя изчезваше на следващия ден."

В миналото програмите с изкуствен интелект са побеждавали човешката съпротива в игрите шах и Го, но покерът е различен, защото играчите не виждат ръцете си и блъфирането е от основно значение за играта. 

"Компютърът не може да спечели в покера, ако не може да блъфира", казва Франк Пфенинг, ръководител на катедрата по компютърни науки в CMU.

"Разработването на изкуствен интелект, който може да прави това успешно, е огромна стъпка напред в научен план и има многобройни приложения.” 

"Представете си, че един ден вашият смартфон ще може да преговаря за най-добрата цена на нов автомобил вместо вас. Това е само началото."

За щастие на хората, събитието не ги остави без награди и всеки от тях взе дял от наградния фонд от 200 000 долара.

Още от Спорт и бизнес

Виж всички