Верстапен иска Ред Бул да се фокусира върху надеждността на RB19

Според световния шампион във Формула 1 Макс Верстапен отборът на Ред Бул трябва да се фокусира върху коригирането на надеждността на RB19, вместо върху скоростта на колата, която и без това е категорично най-бързата на стартовата решетка в началото на сезон 2023.

В първите два уикенда за годината Ред Бул бе с поне една класа пред останалите тимове и напълно очаквано стигна до две поредни двойни победи. Единствената спънка за „биковете“ в Бахрейн и Саудитска Арабия дойде по време на квалификацията в Джеда миналата събота. Тогава повреда в полуоксата не позволи на Верстапен да прогресира до третата фаза и той трябваше да потегли 15-ти в неделя.

Едва за втори път Ред Бул печели две поредни двойни победи
Едва за втори път Ред Бул печели две поредни двойни победи

Въпреки тази по-задна стартова позиция световният шампион успя да стигне до второто място, зад своя съотборник Серхио Перес, още преди средата на дистанцията от 50 обиколки, след което финишира и на второто място. По време на състезанието нидерландецът не срещна особена съпротива от своите съперниците, които малко или много нямаха отговор за скоростта на RB19 както на правите, така и в завоите. Именно този аванс, на който „биковете“ се радват в момента кара Верстапен да иска от своя екип той да се фокусира върху надеждността на колата, а не върху нейната скорост.

„Надявам се ние да останем в челото дълго време, но това няма да зависи само от скоростта на колата. Ние трябва да сме сигурни, че тя ще е надеждна и няма да ни създава проблеми. Моят уикенд в Бахрейн не беше много чист, просто заради голямата разлика между тестовете и състезателните уикенди, както и още други дребни неща.

„Сега отново след три позитивни тренировки аз имах проблем в квалификацията. Ние трябва да сме по-добри. Абсолютно. Ще е хубаво да имаме по-чисти и гладки уикенди“, заяви Верстапен пред медиите.

Верстапен се оплака от Ред Бул
Верстапен се оплака от Ред Бул

След първите два уикенда за годината той е начело в генералното класиране при пилотите с 44 точки и аванс от само една спрямо своя съотборник Перес. След двете двойни победи Ред Бул пък е на първото място в конструкторския шампионат с 87 от възможните 88 точки и преднина от цели 49 пред Астън Мартин.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти