Япония спечели първа световна титла при спортните двойки в историята

Япония спечели първа световна титла при спортните двойки в историята

Представителите на домакините Рику Миура и Рюичи Кихара донесоха на Япония първа титла при спортните двойки в историята и първо злато от Световното първенство по фигурно пързаляне пред родна публика в Сайтама.

Така японците направиха крачка напред, след като миналата година завоюваха сребърния медал и добавяйки нов успех за сезона след злато на финалите на Гран при през декември и титлата на "Четирите континента" през февруари.

Пързаляйки се почти без грешка, докато Миура не падна при троен ритбергер от изхвърляне в края на волната им програма. Двойката получи 141.44 точки и събра общ резултат от 221.16, за да триумфира. Японците се разплакаха, когато ентусиазираната публика в "Сайтама Супер Арина" стана на крака да празнува.

"Нашият труд в тренировките се отплати в кратката програма и въпреки че все още съжалявам за волната, аз съм много щастлива", каза Миура.

"Рику беше контузена точно преди началото на сезона, което беше предизвикателство за нас, но успяхме да затвърдим позициите си. Тренирахме по-малко от очакваното, но между нас има силна връзка, така че това ни помогна да израснем. Видяхме някои слабости във волната програма, така че искаме да работим върху това през следващата година", добави Кихара.

Защитаващите титлата си Алекса Ниерим и Брендън Фрейзър (САЩ), които изоставаха от японците с шест точки след кратката програма, спечелиха малките златни отличия за волната, но не успяха да защитят световната си титла от 2022-а, след като Фрейзър не изпълни своя скок при комбинацията от троен тулуп, а Ниерим сгреши при троен салхов.

Американците завършиха с общ резултат от 217.48 точки, повече от девет точки пред европейските шампиони от тази година Сара Конти и Николо Мачи, който събраха 208.08 точки, но станаха първата спортна двойка от Италия с медал от Световно първенство.

Шампионатът на планетата в Сайтама продължава с кратката програма при мъжете с участието на българина Александър Златков.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти