Треньорът Филип Янев: Валентина Георгиева няма да влезе в състезателен режим поне до края на месец август

Треньорът Филип Янев: Валентина Георгиева няма да влезе в състезателен режим поне до края на месец август

Треньорът на най-добрата българка гимнастичка Валентина Георгиева Филип Янев обяви, че състезателката се възстановява добре, но ще може да влезе в състезателен режим едва след края на месец август. Георгиева претърпя операция на коляното в началото на септември миналата година, след като се контузи след падане на финала на прескок по време на Европейското първенство в Мюнхен на 14 август 2022-а.

"Преди две седмици бяхме на преглед при д-р Василев, който я оперира. Той каза, че възстановяването върви добре и трябва просто, защото е много малка, да не се форсират нещата със започването на по-сложни елементи акробатични. Затова в момента наблягаме на силова подготовка и успоредка. Може би след август месец ще може да влезе в състезателен режим. Европейското първенство е квалификация за Световното, така че тя и Световното най-вероятно ще изпусне. За квота евентуално ще се борим чрез Световните купи", каза Филип Янев след днешното контролно състезание преди Световното първенство за младежи и девойки в Анталия.

Георгиева ще пропусне Европейското първенство, Световната купа във Варна и ще се завърне за континенталния шампионат догодина.

Янев коментира представянето на девойките преди първенството на планетата и очаква от тях добро изиграване на съчетанията.

"Момичетата са в добро състояние. На Държавното първенство играха добре, всички уреди си бяха в състезателни условия. Имаме една лека контузия на Никол Соколова в глезена, но в момента тя отшумява и мисля, че всичко ще бъде наред. Нашите очаквания са децата да си изиграят програмата, това, което са подготвили, а прогнозни класирания не мога да направя в момента. Както обикновено уредът, който ги притеснява е гредата. Момичета нямат много опит, това е най-психологическият уред. Другият неприятен момент е, че започват с гредата. Обикновено при първия уред напрежението е много голямо", коментира още Филип Янев.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти