Найден Боричев: Фейгин и Златков трябва да дадат максимума, за да успеят на Световното

Найден Боричев: Фейгин и Златков трябва да дадат максимума, за да успеят на Световното

Александра Фейгин и Александър Златков ще представят България на започващото в сряда в Саитама (Япония) световно първенство по фигурно пързаляне.

„Това, което на първо място можем да пожелаем на нашите състезатели е да изпълнят 100% от плана им на кратка програма. Към Александра Фейгин, разбира се винаги гледаме с малко по други очи. От нея очакваме финал, след доброто европейско първенство, на което зае много доброто 15-о място. Тогава тя бе на 4-5 точки от топ 10. Много е важно да се завърне отново във финала на световното първенство, който пропусна миналата година. Като гледаме конкуренцията при дамите това е напълно по силите й. Надявам се, че в сряда по обяд българско време, тя ще ни зарадва с добра кратка програма“, това сподели пред БНР Найден Боричев – бивш национален състезател по фигурно пързаляне, сега треньор и телевизионен коментатор.

„За Александър Златков, това е дебют на световно първенство. Той към момента се оказва единственият ни представител, покрил техническия минимум за участие в първенство на планетата, след като стана ясно, че Лари Луполоувър не е в добро здравословно състояние, за да се готви за това световно. За Златков важи абсолютно същото - да бъде на своя максимум и да се наслади на това световно първенство, световно, което по традиция е истинска наслада за състезателите, защото се провежда в Япония“, допълни Боричев и уточни:

„В индивидуалната надпревара винаги съществува възможност някой млад състезател да просперира и да изгрее. На всяко първенство изненади винаги са възможни, особено при мъжете. При тях говорим за огромен набор от четворни скокове. На хартия изглежда, че съревнованието ще бъде между Илия Манинин и японците. Но да видим, дали ще сработят всички четворни скокове на Илия, ще бъде ли в супер форма Шома Уно, - всичко това предстои да разберем още на кратката програма. Тогава ще видим и какви разлики ще се отворят след първия състезателен ден, който за мъжете е в четвъртък.

При дамите към момента най-силни са японките. Конкуренция ще са им фигуристките на Корея. Кори Сакамото със сигурност ще иска да дублира световната си титла от преди година, но да не забравяме, че нейната сънародничка Май Михара я победи на два пъти на големи международни стартове, както на финала на Гран При, така и на Универсиадата в Лейк Плесид. Корейките също са силни. Някои от европейските, билото европейската шампионка Губанова или пък Луна Хендрикс, която, когато не е в ролята на фаворит, се справя по добре, също биха могли да поднесат някаква изненада.“

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти