Томас Бах: Мисията на спорта е да обединява, а не да носи конфронтация

Томас Бах: Мисията на спорта е да обединява, а не да носи конфронтация

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че неговата организация не е от грешната страна на историята, след като отвори вратата за руски и беларуски спортисти да участват в Летните олимпийски игри в Париж следващата година.

МОК даде зелена светлина за спортистите от двете страни да спечелят квоти за Олимпийските игри чрез азиатските квалификации и да се състезават като неутрални участници, без знамена или химни на своите държави.

Спортисти от Русия и нейната съседка Беларус бяха отстранени от много международни състезания след военната руска инвазия в Украйна преди година.

В писмо до Бах миналата седмица украински спортисти казаха, че МОК е "от грешната страна на историята" и заплашиха с бойкот Олимпиадата.

"Времето ще покаже кой прави повече за мира. Тези, които се опитват да поддържат взаимоотношенията, да комуникират, или тези, които искат да изолират и разделят. Опитваме се да намерим решение, което да бъде в унисон с мисията на спорта, която е да обединява, а не да допринася за повече конфронтация, повече ескалация", каза Бах пред репортери.

Министърът на спорта на Литва каза в петък, че група от 35 държави, включително САЩ, Германия и Австралия, ще поискат руски и беларуски спортисти да получат забрана за участие на Олимпийските игри през 2024 година.

Руският министър на спорта Олег Матицин, цитиран от агенция ТАСС, каза, че призивите са "абсолютно неприемливи".

Бах, който говори на световното първенство по ски алпийски дисциплини в Куршевел, Франция, каза, че МОК е "солидарен" с украинските спортисти.

"С всеки украински спортист сме солидарни, можем от човешка гледна точка да разберем реакциите му, споделяме страданието им. Всеки украински спортист може да бъде спокоен, че ние сме напълно солидарни с тях и че всички техни коментари се вземат много, много сериозно под внимание", каза още Бах.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти